Monday, 3. October 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Ovi znakovi ukazuju da pijete previše kafe

Možda će vas začuditi, ali zapravo je preporuka da ljudi ne piju više od 28 kafa sedmično, što je otprilike četiri kafe dnevno. Međutim, konzumiranje veće količine od toga može imati negativne učinke na zdravlje – posebno na životni vijek.

Donosimo vam nekoliko pokazatelja da možda pijete previše kafe.

Osjećaj tjeskobe

Prosječna šolja sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri kafe, dnevno biste unijeli oko 500 miligrama kofeina. Jedna studija časopisa Journal of Psychopharmacology izvještava da konzumacija kofeina u toj mjeri može uzrokovati visoku razinu stresa, tjeskobe, pa čak i depresije. Konzumacija više od 1000 miligrama kofeina sedmično pokazala se u istraživanju kao prediktor visoke anksioznosti.

Teškoće sa spavanjem

Redovna konzumacija kafe može uzrokovati probleme s uobičajenim navikama spavanja, naročito ako redovito ispijate kafu poslijepodne. Istraživanje provedeno nad 197 srednjoškolaca pokazalo je da su se oni koji su unosili više kofeina budili ranije i bili pospaniji tokom dana u ppoređenju sa grupom koja je unosila manje količine kofeina. Iako redovito ispijanje kafe ima puno zdravstvenih prednosti, preporučuje se svođenje dnevnog unosa kafe na minimum, i to ujutro, kako biste imali kvalitetniji san noću.

Ubrzan rad srca

Jedna kontrolirana studija pokazala je da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakog sata do pet sati nije izazvalo ubrzan rad srca. Međutim, utvrđeno je da ispijanje velikih količina ipak može dovesti do izmijenjenog ritma otkucaja srca.

Ilustracija (Foto: Pixabay) Ilustracija (Foto: Pixabay)

Trema

Jeste li ikada doživjeli da se tresete nakon previše kafe? To se zapravo može definisati kao predoziranje kofeinom. Healthline navodi da to može uzrokovati glavobolju, tremu, poteškoće sa spavanjem i povećani broj otkucaja srca. Ako imate bilo koju od ovih teških nuspojava, trebate potražiti pomoć ljekara.

Osjećaj umora

Prirodno je da se okrenete kafi ili drugim oblicima kofeina kada se osjećate umorno. Ali jeste li znali da previše kofeina zapravo može imati negativan učinak? Pogotovo ako uključuje dodane šećere. U studiji koju je objavila Innovations in Clinical Neuroscience, utvrđeno je da redovito ispijanje kofeinskih napitaka, naročito sa šećerom, uzrokovalo je mentalni umor učesnika.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision