Utorak, 8. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton -4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Otkriveni detalji velikog ekonomskog plana EU za BiH i Balkan i bržeg puta ka članstvu
Detalje o ovome jučer je otkrio komesar za politiku susjedstva i proširenje EU Oliver Vahrelyi govoreći na panelu Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu.

On je kazao da se radi o trećem stubu u procesu EU integracija.

“U narednim sedmicama predstavljamo veliki ekonomski i investicioni plan za region. Ogroman je jaz u pogledu ekonomskog razvoja između Zapadnog Balkana i EU. Što brže zatvorimo tu prazninu, brže počinjemo stvarati otporne, jake tržišne ekonomije za ljude i zemlje, brže će se oni moći integrirati i brzi dugoročni mir i stabilnost mogu se stvoriti u regiji”, kazao je Varhelyi.

Također, evropski komesar za proširenje je, kada je riječ o bržem pristupanju BiH i ostalih zemalja Uniji, najavio dinamičnost, te odvajanje od pristupa po poglavljima, fokusiranje na pitanja koja pripadaju i pregovaranje o tim pitanjima zajedno.

“Oni koji brže isporučuju rezultate i koji su u stanju da izvrše sve zakonodavne reforme na otvaranju poglavlja, pa ako postoje i zakonodavne reforme i prije njihovog otvaranja obvezuje nas da ćemo pregovore o poglavljima zatvoriti u roku od godinu. Ovo je velika promjena u odnosnu na trenutnu praksu gdje poglavlja ostaju otvorena od pet do sedam godina bez puno napretka”, rekao je on.

On kaže da je EU potreban novi pristup zasnovan na ekonomskoj politici, “inače se naš cilj da pojačamo svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu ne može postići”.

“Moramo povećati svoja ulaganja i pomoći u smanjenju jaza u ekonomskom razvoju. Stoga bi se ovaj novi ekonomski i investicioni plan trebao koncentrirati na vodeća područja i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i prijeko potrebna radna mjesta. Ovo je također način za stvaranje atraktivne investicione klime. Ta su područja poput povezanosti u transportu i energetici, tzv. Zeleni sporazum i Digitalna transformacija, uključujući osnovnu infrastrukturu digitalne mreže koja nedostaje u regiji. Bez njih je nemoguće razviti konkurentnu ekonomiju”, naglasio je Varhelyi.

Plan će, kaže on, također odražavati elemente “otvorene strateške autonomije”.

“Ovaj prioritet njemačkog predsjedavanja, koji snažno naglašava tehnološku autonomiju, vrlo je važan aspekt u kontekstu rekonfiguracije globalnih sistema vrijednosti. Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da postane investicijsko središte za evropske kompanije koje pokušavaju presjeći svoje lance vrijednosti, a mi moramo pomoći regionu da se razvije u takvo nešto”, potcrtao je evropski komesar.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision