Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Avgusta. 2021. Zanimljivosti
Otkrivena nova najsjevernija tačka na svijetu

Naučnici su prošlog mjeseca otkrili malo ostrvo uz obalu Grenlanda za koje kažu da je najsjevernija kopnena tačka na svijetu, a otkriveno je nakon pomjeranja ledenih santi.

Otkriće je uslijedilo u trenutku dok arktičke nacije, Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška, vode bitku za kontrlu nad Sjevernim polom udaljenim oko 700 km prema sjeveru, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem glečera zbog klimatskih promjena.

“Nije nam bila namera da otkrijemo novo ostrvo”, rekao je za Rojtersu polarni istraživač i vodič istraživačkog objekta Arktičke postave na Grenlandu Morten Raš. “Otišli smo tamo po uzorke.”

Naučnici su prvo mislili da su stigli na “Oodaaq”, ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek kasnije, dok su provjeravali tačnu lokaciju, shvatili su da su stupili na drugo ostrvo, koje se nalazi na 780 metara sjeverozapadno.

“Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mjesto, a zapravo su pronašli potpuno drugo mjesto”, rekla je švajcarska poduzetnica Kristin Leister, koja je finansirala ekspediciju.

Malo ostrvo, prečnika oko 30 metara, čiji je najviši vrh oko tri metra, sastoji se od blata sa morskog dna, kao i od morene, grupe materijala taložene direktno sa glečera koji se stalno kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveno ostrvo da predlože naziv “Qeqertaq Avannarleq”, što na grenlandskom znači “najsevernije ostrvo”.

Na istom je području posljednjih nekoliko decenija najsjevernije ostrvo na svijetu je tražilo više američkih ekspedicija. Godine 2007. arktički istraživač Denis Šmit otkrio je slično ostrvo u blizini.

Iako je izložen kretanju glečera, naučnici su rekli da današnji izgled ostrva nije diretna posljedica globalnog zagrijavanja koje je smanjilo ledenu ploču Grenlanda.

Rene Forsberg, profesor i vođa geodinamike na danskom Nacionalnom svemirskom institutu, koji je 1978. bio dio ekspedicije koja je otkrila “Oodaaq”, rekao je kako ovo kopno ispunjava sve kriterijume da bi se nazivalo ostrvom.

Potvrdio je da je to trenutno najsjevernija kopnena tačka na svijetu.

O otkriću su prvi put u petak izvještavale danske novine “Weekendavisen”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision