Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Osumnjičeni za spornu nabavku 100 respiratora stigli na novo ročište u Sudu BiH

Na današnjem ročištu u predmetu “Respiratori” pred Sudom BiH ponovo će svjedočiti bivši šef kabineta premijera Federacije BiH Hasan Ganibegović, koji je u velikoj mjeri promijenio iskaz u odnosu na one koje je davao ranije u Tužilaštvu BiH.

Ganibegović se uglavnom nije mogao sjetiti ni ranijih događaja, niti svojih izjava i komunikacija s drugim osobama pa ga je tužilac Džermin Pašić podsjećao na iskaze koje je ranije davao Tužilaštvu tokom provođenja istrage.

Jedna od izjava se odnosila na to da je premijer Fadil Novalić znao da će Fikret Hodžić poslati ponudu za respiratore i prije nego što je stigla u kabinet: “Fikretova ponuda se jednostavno pojavila u kabinetu, moguće da je to dogovoreno na nekom od ranijih sastanaka u Vladi FBiH, kada sam i vidio Hodžića u zgradi. Premijer mi je samo najavio da će doći ponuda neposredno prije nego što je stigla”.

Nakon toga je za ranije iskaze u Tužilaštvu BiH, koje je davao tokom istrage, Ganibegović rekao da ih je davao pod prisilom i prijetnjom hapšenjem, no ipak je potpisom tada potvrdio istinitost svega izrečenog.

Sud BiH je zbog svega utvrdio da je svjedok zauzeo neprijateljski stav prema Tužilaštvu BiH i u skladu sa zakonom dozvolio im sugestivna pitanja.

Ganibegović je kao šef premijerovog kabineta iz političkih razloga savjetovao Novaliću da ne ulazi ni u kakve nabavke, odnosno to mu je rekao, kako je kazao, zbog toga što je već na meti javnosti zbog ranijih postupaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision