Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 1° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
“Osmorka”: Ostajemo na okupu i nastavljamo s partnerima proces formiranja vlasti

“Osmorka” ostaje na okupu i nastavlja sa procesom formiranja vlasti na svim nivoima, zajedno sa partnerima.

“Mi smo uvjerljivo najbrojnija politička grupacija u Parlamentu Federacije BiH i Parlamentu Bosne i Hercegovine, a zajedno sa partnerima imamo jednako uvjerljivu većinu u parlamentima. Ta većina, kao i iskreno i čvrsto savezništvo među partnerima, garant je stabilnosti i efikasnosti buduće izvršne vlasti na državnom i entitetskom nivou”, navodi “Osmorka” u zajedničkom saopćenju.

Ova grupacija stranaka je, ističu, izbornim rezultatom osigurala većinu, između ostalog i u klubu Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH.

“Nažalost, zbog postizbornih mahinacija pojedini zastupnici su iznevjerili povjerenje glasača te su se, suprotno obećanjima koja su davali u predizbornom periodu, priklonili još aktuelnoj vladajućoj strukturi predvođenoj Strankom demokratske akcije (SDA)”, ističe se u saopćenju.

Stranke “Osmorke” nastavljaju raditi na kreiranju programskih načela buduće većine, a od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju “odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada”.

“Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopćenju.

Stranke “Osmorke”, istovremeno, napominju da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila Evropska unija.

Samo ispunjenjem tog uslova, navodi “Osmorka”, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize.

Stranke “Osmorke” pozivaju Demokratsku frontu (DF), koja ima jednog delegata u Domu naroda Federacije BiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDPBiH, kada su SDA i DF imali većinu.

Naime, tada je SDPBiH, kako se navodi, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u Federaciji BiH kroz klub Srba u Domu naroda Federacije BiH, te iako je SDPBiH imao tzv. kontrolni paket u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine.

“Naprotiv, uvažavajući činjenicu da je uspostavljena nova parlamentarna većina bez SDP-a, ova stranka je podržala kandidiranje predstavnika DF-a za potpredsjednika entiteta Milana Dunovića, koji još uvijek obavlja ovu dužnost”, podsjećaju iz ove stranke.

Od DF-a očekuju da odgovori recipročno i glasa za prijedlog “Osmorke” za novog potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je “Osmorka” dio nove entitetske većine.

Građani RS-a dat će 360.000 KM za ‘bijeli hljeb’ poslanika NSRS-a

Dok je u Bosni i Hercegovini cijena kruha sve viša, a mnogi građani ne mogu sastaviti mjesec zbog svakodnevnih poskupljenja, političari se i dalje bahate na račun tih istih građana. Nakon završetka mandata, brojni od njih ostvaruju pravo na takozvani bijeli kruh.

Za neke samo gorak i čemeran, a za bivše poslanike ipak malo bolji, izdašniji. Naravno, riječ je o tzv. “bijelom kruhu”, nadoknadi, koju će u narednih šest mjeseci primati 20 osoba iz bivšeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske. A ona nije mala.

“Narodni poslanik ima pravo po isteku mandata nadoknadu šest mjeseci u visini koju je ostvarivao pri vođenju mandata – oko 2.800 KM. Na to ide i minuli rad”, pojašnjava predsjednica Administrativne komisije NSRS-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision