Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Februara. 2023. Bosna i Hercegovina
Oprečne reakcije na Šmitovo svjedočenje pred britanskim parlamentom 

Obraćanje Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta očekivano je podijelilo političku i stručnu javnost. Reakcije se kreću od onih da Šmit za Republiku Srpsku uopšte nema legitimitet, do toga da bi trebalo da se više bavi upravo ovim entitetom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je ocijenio da Kristijan Šmit nije legitiman visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, zbog toga što njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Republika Srpska bi mogla da odbije njegovo prisustvo i zabrani svim zvaničnicima da s njim komuniciraju, kaže Dodik. Istovremeno, poruka upućena iz Federacije Bosne i Hercegovine za visokog predstavnika glasi – mogao bi više da se bavi Republikom Srpskom. 

“Malo je razočaravajuće da visoki predstavnik ne poznaje najbolje situaciju. On se bavi unutrašnjim stvarima u Federaciji Bosne i Hercegovine, umjesto da se bavi nekim ključnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu, poput imovine i to rješava”, smatra šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago.

“Može da radi šta hoće. Običan građanin. Nema legitimitet. Previše sam ga komentarisao. Ne zaslužuje nikakav osvrt”, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Iz kuta HDZ BiH nismo do kraja završili izmjene Izbornog zakona i onog dijela koji se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Mi sa tom situacijom nismo zadovoljni”, navodi predsjedavajući Doma naroda PFBiH Tomislav Martinović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision