Utorak, 19. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Opozicija još nije prelomila o DNS-u

Opozicija u Republici Srpskoj, odnosno SDS i PDP još nisu prelomili da li će ili neće prihvatiti DNS kao partnera s ozbirom na to da u ovom trenutku nisu načisto da li bi im ta stranka, koja je do juče bila u vlasti, donijela više štete nego koristi.

“U politici je vječita dilema pragmatizam ili principijelnost. Mislim da je najvažnije da se u narednom periodu stranke, pojedinci i oni koji nose određenu podršku građana opredijele u kom pravcu će djelovati u narednom periodu. DNS je donio odluku da opoziciono djeluje i to šalje neku vrstu poruke da se osipa vladajuća koalicija”, rekao je za “Nezavisne” Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, odgovarajući na pitanje da li bi u ovom trenutku DNS opoziciji donio više štete ili koristi s obzirom na to da se radi o stranci koja je više od 15 godina bila na vlasti u Republici Srpskoj.

Borenović ističe da je evidentno da je DNS počeo opoziciono djelovati te da to pokazuje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH, te da postoje i druge stranke, pokreti i pojedinci unutar stranaka koji ozbiljno razmišljaju o opozicionom djelovanju jer vide da aktuelna vlast pogrešno radi.

Prema nezvaničnim informacijama, i u samim opozicionim partijama, odnosno u PDP-u i SDS-u, čiju su lideri Borenović i Mirko Šarović, podijeljeno je mišljenje treba li ili ne treba “prigrliti” DNS i s njim zajedno nastupati na izborima 2022. godine. Ono što nam je potvrđeno iz nekoliko izvora jeste da su male šanse da se prije izbora sa DNS-om potpiše koalicioni dogovor, koji će SDS i PDP gotovo je sigurno potpisati, a koji će se odnositi na zajedničke kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Podsjećanja radi, i Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, u intervjuu za “Nezavisne” rekao je da u vezi s približavanjem DNS-a opoziciji treba biti oprezan i to ne samo kada je u pitanju DNS, nego i bilo koja politička partija koja je u kontinuitetu 10,15 ili 20 godina dio sistema režima.

“Ja sam za oprez i za to da treba da budu otvorena vrata za širenje bloka opozicionih partija, ali za popriličan oprez. Prelaskom u opoziciju zbog nekih ličnih nezadovoljstava ne znači da oni sa sebe spiraju teret odgovornosti za stanje u kom se nalazi Republika Srpska i kojem su oni uveliko doprinijeli”, rekao je Miličević.

Ubrzo nakon ove Miličevićeve izjave, oglasili su se i u DNS-u, čiji je lider Nenad Nešić, gdje kažu da se zrelost i spremnost na promjene demonstriraju pričom o realnim i životnim problemima kad se dobije prostor u medijima, a ne sitnim političarenjem.

“Gospodinu bih savjetovao da prije nego što baci kamen na promjene razmisli o tome koliko su kadrovi SDS-a u prethodnih 10 godina ojačali SNSD. Zapravo, kad bismo počeli da brojimo koalicione aktere vlasti, zaključili bismo da su mnogi od njih bili stranačke kolege Miličevića. Pojedinačni istupi neće svakako ugroziti saradnju i odnose dvije partije, ali nepotrebno stvaraju tenzije, koje samo oni koji ih podgrijevaju znaju u čijem su interesu”, rekao je Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision