Sunday, 1. August 2021.
Unsko-sanski kanton 17° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2021. Region
Oporavak poslije pandemije biće glavna tema predsjedavanja Slovenije EU

Oporavak EU poslije pandemije virusa korona biće glavna tema slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, rekao je premijer Slovenije Janez Janša.

Janša je naveo da bi EU 2022. prvi put poslije 2008. godine mogla da dobije priliku da se nakon niza cikličnih kriza opet posveti svojoj budućnosti i strateškim izazovima.

Ako svlada pandemijsku krizu i završi raspravu o budućnosti na pravi način, Unija bi sljedeće godine mogla imati priliku da se pripremi na buduće strateške i bezbjednosne, te vrati ulogu globalnog aktera, ocijenio je Janša.

Za takvu svoju ulogu, smatra Janši, EU treba “kombinaciju meke i čvrste moći jer samo meka moć nije dovoljna”, kao i mehanizme odgovora na strateške i bezbjednosne izazove.

U okviru odgovora na strateške izazove, on vidi i postepeno uključenje Zapadnog Balkana da taj prostor, kako je rekao, ne bi osvojili strateški rivali poput Rusije i Kine.

On se založio i za ponovno pokretanje dijaloga s državama Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom, o njihovoj perspektivi u Uniji.

O prioritetima slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU Janša će sutra govoriti u Evropskom parlamentu, te odgovarati na pitanja poslanika iz različitih političkih grupa.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision