Četvrtak, 20. Juna 2019.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Juna. 2019. USK
Općine Bosanska Krupa i Bužim realiziraju projekte iz ekoloških naknada

Dana 17.6.2019. godine ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić posjetio je općinu Bosanska Krupa i općinu Bužim sa svrhom praćenja dinamike implementacije projekata iz ekoloških naknada za koji su ugovori potpisani i sredstva dodijeljena od strane ovog Ministarstva krajem 2018. godine.

Ministar Adnan Alagić, također upoznao je načelnike Armina Halitovića i Mersudina Nanića da je od strane Ministarstva krajem prošle sedmice objavljen javni poziv za dodjelu projekata za 2019. godinu, te ih pozvao da oni, ali i njihova javna preduzeća i ustanove kojima je općina osnivač apliciraju na iste. Na sastanku se također razgovaralo o problematici vezano za prostorno – plansku dokumentaciju, zatim implementaciji Zakona o građenju čije su izmjene u saradnji sa lokalnim zajednicama u toku, kao i o problemima koje ove općine imaju kad je u pitanju kantonalni Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata.

Načelnik Armin Halitović istaknuo je kako je zadovoljan saradnjom koju ima sa ovim Ministarstvom, te naveo da je u zadnje četiri godine isto za projekte sa kojima je aplicirao općinski organ uprave obezbjeđeno 181.000 KM, što  čini značajnu stavku u budžetu ove općine. Namjera općine Bosanska Krupa, je kako je istaknuo, jeste da ove godine iz sredstava ekoloških naknada ojača tehničke kapacitete javnog komunlnog preduzeća i to nabavkom vozila za zbrinjavanje otpada.

Općina Bužim kako je naglasio načelnik Mersudin Nanić, do sada je sredstva iz ekoloških naknada uglavnom ulagala u energijsku efikasnost, a od prošle godine pa tako i ove 2019. – te, fokus će biti na LED rasvjeti. Na ovaj način pored toga što će se ostvariti značajne uštede u općinskom budžetu putem ušteda na računima za električnu energiju i što će biti bolja osvijetljenost  pojedinih mjesnih zajednica, općenito unaprijedit će se stanje zaštite okoliša u općini Bužim.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision