Srijeda, 19. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Općina Centar obradovala više od 400 penzionera
Riječ je o projektu u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za 454 socijalno ugrožena starija sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica, hljeba i mlijeka.

U budžetu središnje sarajevske Općine u 2020. godini za ovu namjenu izdvojeno je 310 hiljada KM, a sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na ovu pomoć je da imaju minimalnu penziju, odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe preko 60 godina starosti. Podnosioci zahtjeva moraju
biti prijavljeni najmanje dvije godine na području općine Centar.

Osim toga, jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 15 kvadrata korisne stambene površine.

“U budžetu Općine za ovu namjenu izdvojeno je 310 hiljada maraka i to 270 hiljada maraka za socijalno ugrožene penzionere i 40 hiljada maraka za socijalno ugrožene osobe starije od 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Na listi trenutno imamo 414 penzionera sa minimalnim primanjima i 50 socijalno ugroženih osoba preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Projekt koji je pokrenut 2009. godine pokazao se kao pun pogodak, jer nam korisnici pomoći govore da 50 KM koje dobiju početkom svakog mjeseca od Općine Centar u okviru ovog projekta dobro dođe, posebno u situacijama kada isplate penzija kasne, istakli su iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Zahtjev za ovu vrstu pomoći dostupan je na Info pultu Općine Centar tokom cijele godine.

Prilikom obrade pristiglih zahtjeva prioriteti su zahtjevi korisnika neke od narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, osoba koja nemaju riješeno stambeno pitanje, korisnika subvencije za grijanje, te drugih prava koja su ostvarili putem Kantonalnog centra za socijalni rad, bolesnih, osoba čiji je jedini prihod njihova penzija, bez porodičnog staranja, starijih od 60 godina bez stalnih primanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision