Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Svijet
Omikron se širi dva puta brže od delta-soja

Posljednja u nizu zemalja koju zabrinjava omikron je Norveška. Kompanija koja posluje i u Južnoj Africi, odakle se omikron proširio, organizirala je u Oslu božićnu zabavu na kojoj se, prema navodima vlasti, zarazilo najmanje 13 osoba, ali broj bi mogao narasti i do 60. Naučnici širom  svijeta proučavaju virusni genom jer su nove informacije vrlo važne proizvođačima cjepiva.Širi se svijetom poput požara. Dva puta brže od delte. Svih šest regija koje pokriva Svjetska zdravstvena organizacija, 38 zemalja, područje je u kojem je trenutno zabilježena nova varijanta koronavirusa – omikron.

Mogla bi biti najzaraznija do sada, ali Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji treba još nekoliko dana za potvrdu.

– Omikron je iznenadio cijeli svijet, a privlači pažnju  to koliko promjena postoji u virusnom genomu, posebno u proteinu šiljka. To je upravo ono na čemu cjepiva treniraju naš imunosni odgovor kako bi nas odbranila od infekcije, objašnjava Jeremy Kamil, profesor mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu države Louisiane.

Osam dana od objave otkrića novog soja Južna Afrika ušla je u četvrti val pandemije s omikronom u središtu porasta broja zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija raspoređuje hitni tim u provinciju Gauteng kako bi podržala nadzor, praćenje kontakata, prevenciju infekcije i mjere liječenja. Dodijelila je i 12 miliona dolara za potporu zemljama Južne Afrike.

Nakon oko 2500 novozaraženih prošlog četvrtka, sedmicu poslije ondje ih je gotovo 12.000.

Michelle Groome, voditeljica Odjela za nadzor javnog zdravlja Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, kaže da neki preliminarni podaci definitivno potvrđuju da se bolest brže prenosi i da postoji neka vrsta imunosnog bijega.

Bolnice sada bilježe znatan porast broja mladih pacijenata u pedijatrijskim jedinicama intenzivne njege.

Iako ostaju ključna pitanja o tome koliko je omikron prenosiv, zdravstveni stručnjaci žure se utvrditi koliku razinu zaštite pružaju cjepiva.

– Radimo s farmaceutskim kompanijama, posebno s Modernom, Pfizerom i Johnsonom&Johnsonom, koji imaju planove za višestruko nepredviđene situacije. Jedan je povećati proizvodnju cjepiva koje već imaju. Sljedeći je napraviti, na primjer, bivalent, u kojem imate cjepivo i protiv soja predaka i protiv nove varijante, a drugi je napraviti specifičnu varijantu kako biste povećali stepen do kojeg će to učiniti, kaže Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti SAD-a.

Omikron je, uvjereni su neki istraživači, preuzeo komadić genskog materijala drugog virusa, i to najvjerojatnije onog koji uzrokuje prehladu, prisutnog u istim zaraženim stanicama.

To nije primijećeno ni u jednoj prijašnjoj varijanti koronavirusa, nazvanoj SARS-CoV-2, ali prisutno je u mnogim drugim virusima, uključujući one koji uzrokuju prehladu, kao i u ljudskom genomu, što je dobra vijest.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision