Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Okončani razgovori o izbornom zakonodovastvu u zgradi EU, naredni sredinom decembra

Značajan pomak u pregovorima sa međunarodnim zvaničnicima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini ni danas, četvrtog dana razgovora, nije ostvaren, potvrdili su lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

Čović je konstatovao da je prva runda razgovora sa delegacijama Evropske unije i Sjedinjenih Država završena i da se nada da će do sredine decembra postići konačno rješenje, ukoliko za to bude volje.

“Očekivao sam da ćemo danas dogovoriti ključne modele – Predsjedništvo i Dom naroda. Puno toga je bilo na stolu, ali realno treba kazati, ništa nismo usaglasili”, rekao je Čović novinarima nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Ponovio je da je stav HDZ BiH veoma jasan – da hrvatski narod treba birati svoje predstavnike, tamo gdje je to Ustav defnisao, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

“Mislim da je juče većina predstavnika i bošnjačkih stranaka to takođe navela – da nije dobro da neko drugi Hrvatima bira predstavnike. To je ohrabrujuće, ali kad to tako treba definisati, onda je puno upitnika”, rekao je Čović.

On je dodao da su ponudili rješenja u vezi sa presudom Suda u Strazburu o omogućavanju svim građanima da budu birani, predložili da bude hrvatski član Predsjedništva BiH i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda, a otvorili su vrata, naveo je Čović, da svi budu birani i da mogu biti kandidovani.

Govoreći o Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, on je naveo da nije bilo većih problema jer se nisu doticali etničkog naziva klubova, traže da oni budu legitimno izabrani, a predložili su da se po modelu nadpolovične većine istog kluba bira klub na nivou BiH gdje će minimalno biti četiri predstavnika Hrvata.

Izetbegović je rekao da “možda i ima rješenja, ako se bude imalo dovoljno pameti da se napravi poneki mali korak”. On je ocijenio da je na početku napravljena strateška greška – uporno se pregovaralo sa HDZ i SDA, a nedovoljno sa opozicionim i drugim strankama.

Izetbegović je takođe naveo da, za sada, ništa nije dogovoreno i da će se morati nastaviti u jednom proširenom formatu, odnosno uključiti sve parlamentarne stranke i njihovi predstavnici u dalje razgovore.

Moraju se, istakao je Izetbegović, značajnije uključiti i ostale stranke, jer ne može cijeli teret da bude samo na SDA i HDZ-u.

Izetbegović je dodao da svi nisu bili raspoloženi da se u ovom trenutku rješava pitanje Federacije BiH i da se to danas počelo rješavati.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision