Srijeda, 2. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Oktobra. 2019. USK
OKO 180 DJECE MIGRANATA POČELO POHAĐATI NASTAVU U BIHAĆU I CAZINU

Djeca migranata i izbjeglica, koja se trenutno nalaze u prihvatnim centrima Sedra i Borići, krenula su u školu. Oko 180 djevojčica i dječaka uglavnom iz Irana, Pakistana, Afganistana i Sirije upisani  su u četiri osnovne škole  na području Bihaća i Cazina.

U OŠ “Prekounje” trenutno nastavu pohađaju 24 mališana iz prihvatnih centara, dok ostali čekaju ljekarsko uvjerenje kako bi se i oni uključili u nastavu.

„Djeca su raspoređena u tri grupe prema uzrastu. S njima rade tri nastavnice konstantno, međutim osim Heart metodologije po kojoj rade nastavnice, zastupljena je i predmetna nastava.“, pojašnjava Edina Mehić, pedagogica OŠ „Prekounje“.

U okviru Heart programa djeca uče bosanski jezik te imaju kreativne radionice i aktivnosti na otvorenom. Nakon toga se odlučuje tko će od njih biti uključen u redovan nastavni program.

„Mogu vam reći da je to dosta ostavilo pozitivnog iskustva iza mene, Heart obuka i ona je veoma važna u ovom procesu djece u pokretu zato što im mnogo pomaže pri iscjeljenju i da se oslobode svojih trauma.“, rekla je Erna Muslić, profesorica razredne nastave.

„Ja se zovem Dunja, imam 13 godina i dolazim iz Afganistana. Učimo, igramo se i družimo.“, kaže učenica iz Afganistana.

Za djecu migranata škola je najsigurnije mjesto, u kojoj uz prijatelje, razne aktivnosti i puno ljubavi nakratko zaborave na probleme i traume koje su proživjeli na putu dugom hiljade kilometara.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision