Saturday, 27. November 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
OHR: Lideri da postignu dogovor o obilježavanju mjesta stradanja širom BiH

Vrijeme je da politički lideri postignu dogovor o obilježavanju mjesta stradanja širom Bosne i Hercegovine – odgovor je Ureda visokog predstavnika (OHR) na upit o zahtjevu grupe građana u Americi porijeklom iz BiH da visoki predstavnik Christian Schmidt bonskim ovlastima osigura preživjelim žrtvama rata obilježavanje takvih mjesta.

– Uvažavanje patnji žrtava rata među svim narodima važan je korak na putu ka pomirenju, a taj proces traje već predugo – poručili su iz OHR-a za Fenu.

Međutim, predstavnici udruženja žrtava stava su da je sramotno što ni nakon skoro 30 godina mnoga mjesta silovanja, zatvaranja, mučenja i ubijanja nisu obilježena. Tvrde da se bh. lideri nikada neće dogovoriti oko toga te da je jedini način memorijalizacije takvih mjesta djelovanje visokog predstavnika.

Predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kazao je za Fenu da su preživjeli logoraši visokom predstavniku isti poziv uputili tokom obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Omarska 6. augusta.

– Naravno da je svaka nova inicijativa i podrška dobrodošla i može doprinijeti bržoj realizaciji ovog zahtjeva bivših logoraša i porodica ubijenih logoraša – istakao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision