Ponedjeljak, 16. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Septembra. 2019. Region
Održan “Prajd” u Beogradu: Učestvovala i Brnabić

Beogradska Parada ponosa održana je u nedjelju sa početkom u 17 sati na trgu Slavija, a učesnici su ove godine, pod parolom “Ne odričem se”, šetali do najvažnijih institucija u zemlji i ukazali na potrebu rješavanja problema pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji.

Prajd je počeo na beogradskom trgu Slavija proglašenjem kume i kraljice Prajda, a planirano okupljanje učesnika je od 16 časova.

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić je ranije kazao tokom otvaranja Nedjelje ponosa da se mnogo stvari u Srbiji promijenilo, ali i da su se mnoge stvari isto tako sporije mijenjale nego što su željeli.

On je naveo da su zahtjevi Beograd Prajda ostali isti kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvorske kazne.

“Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije”, rekao je Miletić i dodao da počionioci nasilja nad pripadnicima LGBT+ zajednice moraju biti procesuirani.

Prva Parada ponosa u Beogradu bila je 30. juna 2001. godine, ali je završena neuspješno, a učesnici tog prvog Prajda su bili brutalno napadnuti i pretučeni od strane huligana.

Nakon dugo godina zabrane Parade ponosa, ona je održana 10. oktobra 2010. godine uz veliku zaštitu policije, a u sukobima huligana i policije povrijeđen je veći broj policajaca i pričinjena veća materijalna šteta u Beogradu.

Huligani koji su nasilnički divljali tog dana u Beogradu, nisu uspjeli da dođu do učesnika Parade ponosa.

Prva Parada ponosa bez većih incidenata održana je 2014. godine, kao i svake naredne godine.

Beogradskom Prajdu prethodila je Nedjelja ponosa tokom koje su održane radionice, razgovori sa zajednicom, izložbe, projekcije filmova, predstave i performansi.

Ove godine je i novina da je održan prvi Beogradski prajd pozorišni festival koji je imao tri gostujuće predstave.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision