Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Odgođena sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se trebalo raspravljati o BiH

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zakazana za danas (2. novembar), a koja je trebala biti posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini, je odgođena.

Ovo je objavio bh. novinar s njujorškom adresom Erol Avdović. On kaže kako bi sjednica mogla biti pomjerena ili za srijedu, 3. novembra, ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra, kada ističe mandat snagama EUFOR-a.

“Rovovska borba” se vodi u UN-u u vezi s tim kako da se suprotstavi ruskoj koncepciji da se “spasi soldat Milorad”, smatra Avdović.

“Scenarij je izgledao veoma jednostavan, ostaviti ovako slab EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini”, navodi on.

On kaže i kako su Rusi u Vijeću sigurnosti zaprijetili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a, iako ovako mali broj vojnika odgovara u usporedbi s mogućnošću robusnijih NATO snaga.

Na sjednici se najprije trebalo raspravljati o produženju mandata Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, dok se nakon toga trebalo raspravljati o BiH i aktuelnoj političkoj situaciji, na osnovu izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision