Saturday, 18. September 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2021. Svijet
Od početka marta u SAD-u je bačeno najmanje 15 miliona doza protiv koronavirusa

Zdravstvene ustanove i vladine institucije u Sjedinjenim Američkim Državama su od 1. marta bacili najmanje 15 miliona doza vakcina protiv koronavirusa. To je mnogo veći broj nego što je očekivano, a ipak se vjeruje da je podcijenjen.

Nacionalne apoteke koje distribuiraju vakcine te savezne države su bačene doze prijavile Centrima za sprečavanje i suzbijanje bolesti (CDC) i glavnoj agenciji za javno zdravstvo SAD-a. Razlozi za bacanje doza su različiti, najčešći problem je istek roka trajanja, greške prilikom razređivanja, problemi sa čuvanjem doza na niskoj hladnoj temperaturi, oštećenja na bočicama i slično. Uzrok velike bačene količine vakcina je i taj što se u jednoj bočici nalazi više doza, a bočica mora biti potrošena nekoliko sati od otvaranja.

Mnogi dobavljači su izvijestili i hiljadama doza bačenih odjednom, međutim najčešće je bacano tek četiri doze odjednom, piše NBC.

Količina od 15 miliona doza je samo mali dio onoga što je distribuirano u SAD-u od decembra, a to je gotovo 444 miliona doza od čega je utrošeno 371 milion.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision