Friday, 9. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Objavljeni rezultati Opštih izbora, još traje brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila i utvrdila rezultate Općih izbora za gotovo sve nivoe vlasti, osim za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, počeo je teći trodnevni rok za žalbe. Inače, rezultati izbora u Bosni i Hercegovini, prema riječima analitičara, nisu pokazali apsolutno nikakve nove promjene. 

Još ćemo sačekati na zvaničnu potvrdu rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, budući da se nisu stekli uslovi, jer i dalje traje brojanje glasova u Glavnom centru u Zetri. Kako su rekli iz Centralne izborne Komsije BiH, od 2 hiljade i 239 biračkih mjesta u izbornoj jedinici Republika Srpska obrađeno je oko hiljadu i sedamdeset biračkih mjesta iz 13 gradova i općina. Za sve velike gradove poput Banja Luke, Doboja, Prijedora, Bijeljine, Zvornika, navode, brojanje glasova je završeno. 

“Očekujemo da će ostatak aktivnosti po naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ići bržom dinamikom jer će veći broj osoba raditi na tim aktivnostima. Ostale su manje općine i gradovi sa biračkim mjestima sa manje registriranih birača. Nedjelja, ponedjeljak i utorak do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za brojanje glasova”, kaže predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Heregovine Suad Arnautović. 

Slika za druge nivoe vlasti poprilično je jasna i bez velikih iznenađenja. U naredne četiri godine funkciju članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine obavljaće Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović. Ponovo će dominaciju u državnom parlamentu imati SDA i SNSD sa po 8 i 6 mandata. A iza njih su SDP i HDZ sa po 5 i 4 mandata. Omjer snaga u Federalnom parlamentu je jasan. SDA ponovo dominantna sa 26 mandata – HDZ i SDP po 15 mandata. Što se tiče Narodne skupštine Republike Srpske, SNSD je, prema objavljenim rezultatima, osvojio više glasova nego sve opozicione stranke zajedno. Ukupno 29 mandata imaju u Skupštini. I nakon brojki i rezultata jedno je jasno – do promjena neće doći već će se nastaviti s dobro poznatom retorikom podjela, uslovljavanja, udaljavanjem Bosne i Hercegovine od evropskog puta te potpunog demografskog sloma. 

“I možemo, u konačnici, očekivati i zamor svjetskih centara moći u smislu njihove riješenosti da Bosni i Hercegovini pomognu da postane normalna država i društvo. Veliki broj bosanskohercegovačkih građana zadovoljan je onima koji su im uništavali živote prethodnih 27 godina, i ovaj put je glasao za njih”, smatra analitičar Slavo Kukić.

“Jako je teško ako imamo stranke koje nemaju istu viziju da se država pomijera naprijed, to je dosad takav slučaj bio. Mi decenijama odlučno stagniramo i, evo, vidjeli smo kakav kapacitet je ova prošla većina imala. Mi smo prije tri i po godine dobili 14 ključnih prioreteta i evo vidimo šta smo uradili od toga, skoro pa ništa”, navodi direktor Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine Haris Ćutahija.

Poznati su i sazivi koji će u narednom periodu formirati kantonalne skupštine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tu pretjeranih iznenađenja nema. U svim kantonima, osim onih s većinski hrvatskim narodom, najviše glasova dobila je SDA. Jedino će u Kantonu Sarajevo omjer snaga dijeliti sa NIP-om. Po sedam zastupnika imaju obje stranke u Skupštini Kantona Sarajevo. Intresantno je da jedino u Tuzlanskom kantonu HDZ neće imati svog predstavnika u vlasti. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision