Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Svijet
Obavještajna služba SAD: Moguća ruska ofanziva na Ukrajinu, Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu

Zvaničnici američkih obavještajnih službi tvrde da je u toku rusko planiranje moguće vojne ofanzive na Ukrajinu, koja bi mogla da počne već početkom naredne godine. Na osnovu novih podataka američkih obavještajnih službi, procjenjuje se da Rusi planiraju da rasporede oko 175.000 vojnika, a skoro polovina njih je već raspoređena duž različitih tačaka u blizini ukrajinske granice, izjavio je zvaničnik administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je zahtijevao anonimnost, prenio je AP. Zvaničnik je naveo da planovi predviđaju pokret 100 ruskih bataljonskih taktičkih grupa, zajedno sa oklopnim jedinicama, artiljerijom i opremom. Zvaničnici obavještajnih službi su primijetili porast ruskih propagandnih napora kroz korišhenje medijskih kuća da ocrne Ukrajinu i NATO uoči potencijalne invazije, prenio je neimenovani zvaničnik. I ukrajinski zvaničnici su upozorili da bi Rusija mogla da izvrši invaziju narednog mjeseca.

Moskva je odbacila nove izvještaje američkih medija o mogućem napadu Rusije na Ukrajinu i optužila Vašington za pogoršavanje situacije i svaljivanje krivice na Moskvu, piše list “Komersant” pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

“Vašington post” je u današnjem izdanju citirao zvaničnike i jedan obavještajni dokument u kojem se navodi da američke obavještajne službe smatraju da je moguće da Rusija planira ofanzivu na više frontova protiv Ukrajine već od sljedeće godine, sa oko 175.000 vojnika.

“SAD vode specijalnu operaciju radi pogoršanja situacije u vezi sa Ukrajinom dok prebacuju odgovornost na Rusiju”, rekla je “Komersantu” portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je dodala da su “provokativne akcije nedaleko od ruskih granica praćene optužujućom retorikom”.

SAD, američki saveznici iz NATO-a i Ukrajina optužili su Moskvu za gomilanje trupa nedaleko od ukrajinske granice, a Kijev tvrdi da Rusija planira napad.

Moskva je demantovala da planira invaziju na Ukrajinu i optužila je Kijev za gomilanje svojih snaga radi napada na teritoriju koju kontrolišu proruski orijentisane snage.

Rusija je saopštila da može da pomjera trupe po svojoj teritoriji, u skladu sa sopstvenim procjenama, i da one ne predstavljaju prijetnju izvan ruskih granica.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision