Subota, 21. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Septembra. 2019. Svijet
Oštre kritike ” klimatskog paketa” Angele Merkel

Klimatski paket koalicijske vlade Angele Merkel naišao je na oštre kritike kako kod parlamentarnih stranaka tako i gospodarskih i udruga za zaštitu okoliša te znanstvenika.

“Mjerama za spas klime koje je predstavila vlada, neće biti ostvareni ciljevi smanjenja emisije CO2 do 2030. Jednostavno se mora reći: ovaj paket je jedno veliko ništa”, rekao je hamburški klimatolog Mojib Latif za javni servis ARD.

On je posebice kritizirao mjeru po kojoj industrija mora po proizvedenoj toni ugljikovog dioksida plaćati svega 10 eura naknade.

“Iako bi ova naknada treba porasti na 35 eura po toni, to je i dalje nedostatno. Realno bi za tonu trebalo plaćati 180 eura”, rekao je Latif.

Paket je kritizirao i pokret Fridays for Future koji stoji iza istoimenih prosvjeda.

“Kada se godinama ništa ne poduzima za zaštitu klime i tada nakon višemjesečnog pritiska građana donesu mjere koje nemaju ništa s ostvarenjem cilja ograničavanja zatopljenja na 1,5 stupnjeva, onda to nije ‘preokret’ nego čisti skandal”, priopćio je Fridays for Future.

Parlamentarna stranka Zeleni je također nezadovoljna paketom klimatskih mjera demokršćansko-socijaldemokratske koalicije. Predsjednik stranke Robert Habeck je posebice kritizirao povećanje poreznih olakšica za one koji automobilom putuju na posao.

“To je potpuna besmislica. Time se nagrađuju oni koji umjesto željeznicom automobilom odlaze na posao”, rekao je Habeck za dnevnik Die Welt.

Paket mjera između ostalog građanima povećanje cijena goriva želi kompenzirati poreznim olakšicama.

Stranka Ljevica smatra da će klimatske mjere posebice pogoditi one slabijeg financijskog stanja.

“Paket klimatskih mjera je nesocijalan i neefektivan”, priopćio je vrh stranke Ljevica.

Populistička Alternativa za Njemačku (AfD) smatra da je klimatski paket “čista ideologija”.

“Zabraniti grijanje na loživo ulje i poskupljenje goriva: građani se besramno pljačkaju u ime jedne ideologije”, poručila je preko Twittera predsjednica desno orijentiranog AfD-a Alice Weidel.

Predstavnici gospodarstva doživljavaju dugonajavljivani klimatski paket kao važan korak naprijed ali još uvijek nedostatan.

Udruge industrijalaca i predstavnici industrijskih komora smatraju da vlada u nastupajućem razdoblju mora skrbiti za jasna pravila kako Njemačka ne bi izgubila na atraktivnosti za strane ulagače. U to prije svega spada kompenzacija za povećanje cijena energenata.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision