Petak, 21. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Februara. 2020. Svijet
Očekuje se objava proračuna EU-a

Izvanredni sastanak Europskog vijeća, na kojemu čelnici država i vlada zemalja Europske unije razmatraju novi višegodišnji proračun, trajao je do kasnih noćnih sati, a nastavlja se i danas.

Temelj rasprave bio je prijedlog predsjednika Vijeća Charlesa Michela, no velike su razlike u stajalištima o tome koliko bi države trebale izdvajati u sedmogodišnjem razdoblju i kako taj novac raspodijeliti.

Najveći dio samita odvija se kroz bilateralne sastanke Michela s čelnicima država članica

Nakon bilateralnih razgovora Michela s čelnicima država i vlada najavljen je novi prijedlog koji bi trebao biti objavljen u 10 sati.

Skupina neto uplatitelja u proračun, koju uz Nizozemsku čine i Švedska, Austrija i Danska, nastupa zajedno i već imaju naziv “skupina štedljivih”, ali ih zovu i “skupina škrtaca”. Oni traže manji proračun.

Mark Rutte, premijer Nizozemske, jedne od četiriju zemalja koje se najviše protive povećanju proračuna i traže da se ograniči na samo jedan posto bruto nacionalnog dohotka, rekao je da Michelov prijedlog “doista nije dobar”.

“Postoje granice do kojih je Nizozemska spremna platiti. Na kraju krajeva, mi u Nizozemskoj smo vrlo škrti”, rekao je jučer Rutte koji je na samit došao s jabukom i biografijom Frederica Chopina kako bi imao što čitati.

Odlazak Velike Britanije ostavlja rupu u europskom proračunu od oko 75 milijardi eura u sedmogodišnjem proračunskom razdoblju. Uz to, pojavili su se novi prioriteti za financiranja poput većeg ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju, obranu, migracije itd.

“Ovo su najteži pregovori o europskom proračunu u povijesti. Najteži ne samo zbog rupe u financiranju koju za sobom ostavlja Brexit nego i zbog novih prioriteta, poput zelene i digitalne tranzicije, zbog čega neki žele izgraditi potpuno novu strukturu proračuna EU-a”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision