Utorak, 18. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
NSRS usvojila zaključke: Vraćaju se “izvornom Dejtonu”, obustavljaju odluke u institucijama BiH

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske sinoć su na posebnoj sjednici usvojili osam zaključaka, među kojima je i onaj o obustavljanju donošenja bilo kakvih odluka u institucijama BiH.Zaključci za koje su glasali gotovo svi prisutni poslanici (70 za, dva protiv), i to uprkos oštrim kritikama opozicije, glase:

1. NSRS potvrđuje privrženost RS-a Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

2. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

3. NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. NSRS naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

6. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.7. NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

8. NSRS traži da predstavnici RS-a u organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

U završnom izlaganju predsjednica RS-a Željka Cvijanović kazala je da ovi zaključci izaražavaju zabrinutost, te namjeru političkih zvaničnika RS-a da se vrate izvornom Dejtonu.”Osuđeni smo iz godine u godinu da o ovome diskutujemo i da branimo Ustav i Republiku Srpsku. Važno je da pokažemo svoju odlučnost u NSRS-u. Zakoračili smo na jedan put kojim pokazujemo šta prihvatamo a šta ne”, kazala je ona.

Iako je SNSD s Miloradom Dodikom na čelu očekivao jedinstvo po ovom pitanju, budući da je tema sjednice bila “antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH”, to se, barem tokom rasprave, tako ipak nije desilo. Ipak ogromnom većinom podržani su zaključci.Negdje na sredini sjednice sam Dodik je morao intervenisati i “podsjetiti” poslanike zbog čega su na sjednici, a nakon što su mu, primjerice, Igor Crnadak (PDP) i Nebojša Vukanović (SDS) spočitali avanturizam, dok je Miladin Stanić ustanovio da su “neki SNSD-ovci stotine hektara zemljišta prepisali na sebe”.Predsjednik Kluba zastupničke grupe Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a Edin Ramić (SDA) podsjetio je vladajuće i Dodika da je entitetska vlast izgubila niz presuda u Ustavnom sudu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision