Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Juna. 2021. USK
NP “Una”: Deminiranjem do novih bisera turizma i sigurnosti stanovništva

Još jedan od  adataka na deminiranju u Nacionalnom parku „Una“ privodi se kraju. Ovaj put radi se o lokaciji Ribića izvor. Tokom današnje posjete ovom lokalitetu, Alija Goretić, inače vođa deminerskog tima Civilne zaštite FBiH kazao je kako su na ovom dijelu tokom dosadašnjih aktivnosti sva pronađena NUS sigurno i po pravilima uklonjena.

Članovi deminerskog tima koji već drugu godinu izvršavaju svoje zadatke unutar Nacionalnog parka kažu da je ova destinacija posebna, jer ima dva vidikovca sa fantastičnim pogledom. Prema riječima našeg sagovornika to su jedna od ljepših mjesta i zasigurno će imati posjetu izletnika i turista.

Nacionalni Park Una na listi je prioriteta za deminiranje. Goretić kaže da tim radi na 35 istražnih zadataka unutar parka koje provode kako bi osigurali sigurnost tamošnjem stanovništvu, ali i posjetiocima obezbijedili siguran boravak izvan opasnosti od mina. To nam je potvrdila u razgovoru i Emina Štrkljević kazavši da imaju namjeru obogatiti ovu lokaciju brojnim sadržajima koji su važni u razvoju turističkih potencijala.

Una je nadaleko poznata po svojoj ljepoti, sedrama, slapovima, vodopadima, usjecima, okruženjem. Upravo su te prirodne ljepote naše najveće turističko blago koje moramo iskoristiti, kažu u Nacionalnom parku, najavljujući uskoro nove staze za šetnju i rekreaciju, te proširenje postojeće turističke ponude.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision