Ponedjeljak, 10. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton -3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Novozelanđanin plaćen 10.000 dolara godišnje za posao službenog “čarobnjaka grada”
Desetljećima je Christchurch imao ovog službenog čarobnjaka. Rođen u Velikoj Britaniji, Ian Brackenbury Channell, nastanio se na Novom Zelandu sedamdesetih godina, gdje je postao poznat kao The Wizard (Čarobnjak).

Tokom godina on je postao i dio službe grada, piše CNN Travel. Na popločanom trgu ispred Christchurchove katedrale pontifikovao je svoje životne teorije, nosio čarobnjačke haljine i postao prepoznatljiv lik, toliko da je sebi zaradio četiri od pet zvjezdica na TripAdvisoru. Od 1998. godine Gradsko vijeće Christchurcha počelo mu je isplaćivati 16.000 novozelandskih dolara (10.400 američkih dolara) za njegovo “čarobnjaštvo”.

Sada, u dobi od 87 godina, čarobnjak provodi manje vremena u žiži javnosti. Sve što želi jeste pronaći svog nasljednika, a čini se da bi to mogao biti 39-godišnji Ari Freeman.

Kao mladić on se vrtio po Evropi – bio je oficir Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Kanadi i predavao je englesku književnost na Univerzitetu u Teheranu. Ipak, tek kada se sa suprugom preselio u Australiju, pronašao je ulogu kojoj će posvetiti svoj život – čarobnjak.

Nakon završetka studija sociologije i psihologije, radio je kao organizator i predavač na fakultetima gdje je ustvari započeo ono što naziva “zabavnom revolucijom”, s ciljem da u svijet unese ljubav, logiku i leženost, a univerzitete pretvori u “pozorište apsurda”. Kada je izgubio univerzitetski posao, upustio se u svoj plan da postane čarobnjak.

“Ja sam niotkuda izmislio čarobnjaka. Nije bilo čarobnjaka kada sam stigao u svijet, osim u knjigama.”Svakog dana svijet postaje ozbiljniji, pa je zabava trenutno najmoćnija stvar na svijetu”, poručuje Ian.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision