Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Maja. 2021. Svijet
Novi problemi za Makrona: Upozorenja francuskih vojnika o građanskom ratu

Brojni aktivni vojnici upozorili su da Francuska rizikuje ulazak u građanski rat, nekoliko nedjelja pošto je sličnu zabrinutost iznijela grupa penzionisanih generala, što je ubrzo naišlo na osudu francuske vlade ali i podršku nacionalističke opozicije, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Grupa francuskih vojnika objavila je otvoreno pismo u kojem upozorava predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da je opstanak Francuske doveden u pitanje poslije njegovih “ustupaka” islamizmu, prenio je Frans pres.

Pismo koje upozorava da se sprema građanski rat, objavljeno na internet stranici desničarskog magazina Valer aktuel (Valeurs actuelles) u večernjim satima 9. maja, slično je prvom pismu koje je ista publikacija objavila prošlog mjeseca kojeg je potpisalo nekoliko oficira i oko 20 polu-penzionisanih generala.

Autori novog pisma sebe opisuju kao mlađe vojnike u aktivnoj službi, takozvana “generacija vatre” koja je, kako tvrde, služila u bezbjednosnoj operaciji Stražar (Sentinelle) unutar Francuske, pokrenutoj poslije talasa napada džihadista 2015.

Za neke vjerske zajednice “Francuska ne znači ništa osim predmeta sarkazma, prezira ili čak mržnje”, napisali su.

U pismu Makronu i njegovom kabinetu navodi se da nije riječ o “produženju mandata ili osvajanju novih” već o opstanku zemlje.

“Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na sopstvenom tlu… građanski rat se sprema u Francuskoj i vi to savršeno dobro znate”, navodi se u pismu.

Francuski premijer Žan Kasteks (Jean Castex) je prvo pismo osudio kao “inicijativu protiv svih naših republikanskih principa, časti i dužnosti vojske”, dok je francuski glavni general obećao je da će oni koji stoje iza toga biti kažnjeni.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin), blizak Makronov saveznik, osudio je drugo pismo kao “grub manevar”, optužujući anonimne potpisnike da nemaju “hrabrosti”.

Pripadnici francuske vojske optužuju Makronovu vladu za “kukavičluk, prevaru i perverziju” jer pokušava da “ućutka” upozorenja o građanskom ratu iznesena u prvom pismu, kao i da prijetnjama kaznom vojnika koji su progovorili “gazi čast veterana i prlja njihovu reputaciju”, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Takođe se optužuju grupe za borbu protiv rasizma za stvaranje “mržnje između zajednica” i upozorava da bi “slaba” vladina politika mogla da izazove haos koji zahtijeva vojnu akciju za “zaštitu naših civilizacijskih vrednosti”.

Potpisnici pisma pozivaju se na sedmi stih francuske himne Marseljeze koji se odnosi na “osvećene” ubijene starješine, ističe list i dodaje da je poruka objavljena u prilog prvog pisma, od 21. aprila – na 60. godišnjicu neuspjelog državnog udara protiv generala Šarla de Gola (Charles de Gaulle) zbog njegove podrške nezavisnosti Alžira.

Pismo više hiljada pripadnika vojnog osoblja u kojem se upozorava da će se Francuska suočiti s vojnim udarom ako Makron ne zaustavi “horde muslimana” koji napadaju Francusku iz njenih siromašnih stambenih naselja brzo je podržala liderka nacionalističke opozicije Marin Le Pen (Marine), piše Tajms (The Times).

Vlada je odbacila drugo pismo vojnih kadrova kao još jedan manevar simpatizera krajnje desnice sa se pojača podrška liderki stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dok vodi kampanju za predsjedničke izbore sljedeće godine.

Kriminal i muslimanska imigracija su, ukazuje londonski list, stubovi njene kampanje, kao što su bili u njenoj neusjpešnoj trci 2017, kada je u drugom krugu izgubila od Makrona.

Le Penova je 10. maja na predizbornom skupu za regionalne izbore sljedećeg mjeseca izrazila saosjećanje s neimenovanim potpisnicima najnovijeg pisma i obećala da će, ako bude izabrana za predsjednicu, “preduzeti hitne, brze, efikasne mjere za vraćanje vlasti u onim zonama bezakonja koje su sjedište islamističkog i kriminalnog separatizma”.

Valer aktuel je saopštio da je 2.000 mladih vojnika potpisalo drugo pismo, a oko 150.000 ljudi ga je podržalo onlajn. Časopis je uporedio Makrona i njegovu vladu s ratnim nacističkim saradnicima, a oficire koji su potpisali prvo pismo s borcima Pokreta otpora.

Tajms takođe ističe da su ankete od prošlog mjeseca pokazale snažnu podršku javnosti stavovima objavljenim u prvom pismu, a 58 odsto ispitanika podržalo je penzionisane generale dok se 73 odsto slaže s njihovim stavom da se “Francuska raspada”.

Objavljivanje drugog pisma aktivnih vojnika o riziku od “građanskog rata” u Francuskoj stavilo je vladu predsjednika Makrona u defanzivu baš u trenutku kada nastoji da izgleda snažno po pitanju bezbjednosti usljed straha zbog porasta napada na policajce, ukazuje Politiko.

Makron nije javno odgovorio na pismo, ali je snimljen sa šefovima generalštabova tokom komemoracije povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, što se tumači kao pokazivanje jedinstva i pokušaj da se okonča kontroverza s vojskom.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će biti preduzete sankcije protiv onih koji su potpisali prvo pismo jer su prekršili vojnu dužnost povjerljivosti, navodi Politiko.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision