Četvrtak, 25. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Do 31. jula napraviti plan zbrinjavanja radnika Aluminija

Dat je rok da se do 31.07. izradi plan zbrinjavanja radnika Aluminija, rečeno je nakon sastanka Kriznog vijeća Aluminija.

U Kriznom vijeću su Upravni i Nadzorni odbor, lider HDZ-a Dragan Čović, federalna ministrica finansija Jelka Miličević i u svojstvu posmatrača članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić kazao je kako ne očekuje ništa od najavljene sjednice HD-a koja će se održati sutra u Mostaru.

Ranije je najavljeno da će se između ostalog govoriti o  aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i stanju u Aluminiju d.d. Mostar.


Saopštenje Kriznog vijeća Aluminija:

Na današnjem nastavku zasjedanja Kriznoga vijeća Aluminija, na kojemu su, uz članove Uprave, Nadzornoga odbora i predstavnika radnika, sudjelovali i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević te, u svojstvu promatrača, i članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zaključeno je sljedeće:

  1. Pružena su usmena jamstva kako će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćemu mogućem roku.
  2. Do kraja tekućega mjeseca bit će napravljen i usvojen Plan restrukturiranja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija (sukladna Planu restrukturiranja) koju će pratiti i Plan zbrinjavanja zaposlenika. U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete.
  3. Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja zaposlenika.
  4. Sukladno Planu restrukturiranja, bit će predviđeno postupno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize
  5. Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve razine upravljanja u Društvu, žurno će biti sazvana i Skupština dioničara kako bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision