Četvrtak, 19. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Novi šef Delegacije EU Johann Sattler: Evropska unija nije potpuna bez BiH
“Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje prije 20 godina kao mladi diplomata u drugačijem i težem kontekstu. Od tada sam održao kontakt sa BiH i mislim da su mnogi razlozi što sam ovdje bio kao kod kuće. S obzirom da sam Austrijanac, obožavam vaše planine i
gostoprimstvo”, rekao je Sattler.

On je poručio da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i njene građane.

“Ono što možete biti sigurni jeste da ćemo ovdje biti dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? To je lak odgovor. To je najprosperitnija unija na planeti. Osim ekonomskih, EU je i značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti. Mislim da je time lako razumljivo zašto građani BiH žele bliže prići EU. EU je nepotpuna bez BiH i cijelog regiona”, poručio je novi evropski diplomata u našoj zemlji.

Foto: T.S./Klix.baFoto: T.S./Klix.ba

Sattler smatra da je BiH dokazala, posebno kada su okolnosti bile teške, uprkos strukturalnim problemima, iznijeti stvar.

“Nekada je to trajalo dugo, od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo, ali i posljednji sporazum koji je primjer da se stvari mogu pokrenuti. Mnogo toga u BiH preostaje da se uradi, ali sve je moguće uz implementaciju neophodnih reformi. Retorika podjela preuzima javni diskurs, a zanemaruju se stvarne potrebe građane. EU želi BiH u svojoj porodici. Mišljenje EK iz maja ove godine to i potvrđuje uz pet prioriteta”, smatra Austrijanac.

Novi šef Delegacije EU koji je zamjenio Wigemarka očekuje da bh. institucije izrade Akcioni plan za izradu plana prioriteta provođenja reformi, što bi značilo opredijeljenost da se krene naprijed.

Foto: T.S./Klix.baFoto: T.S./Klix.ba

Za njega je na broju jedan vladavina prava i sudstvo, što smatra temeljnim pitanjem. Zatim slijedi pitanje socio-ekonomske pitanje te reforma javne administracije.

“Bosanci i Hercegovci puno uplaćuju u državnu kasu i građani očekuju da će dobiti nešto zauzvrat”, dodao je.

Sattler je rekao kako nije prihvatljivo da vlast na državnom nivou nije formirana već 10 mjeseci od izbora.

“Apelujem da se krene naprijed. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao”, poručio je Sattler te dodao da od BiH zavisi kada će pristupiti članstvu u EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision