Srijeda, 11. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Nove vlasti FBiH još zadugo neće biti

Iako je odblokiran rad državnog Parlamenta, te bi uskoro BiH trebala dobiti i novi saziv Vijeća ministara, još su na stolu politička pitanja koja se tiču formiranja vlasti na federalnom nivou. Nedavno je lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao da će se paralelno sa formiranjem vlasti na državnom nivou razgovarati o reformi Federacije i Izbornom zakonu.

Zajedno u deblokadu

Iz SDP-a su javno postavili pitanje Bakiru Izetbegoviću i SDA: da li će dozvoliti formiranje Vijeća ministara BiH bez formiranja Vlade FBiH, podsjećajući da su najviši dužnosnici SDA u protekloj godini više puta istakli da neće dozvoliti formiranje Vijeća ministara BiH ukoliko istovremeno ne bude formiran novi saziv Vlade FBiH.

– Dosadašnji potezi ukazuju da HDZ planira držati FBiH kao taoca, nakon što su im isporučena oba doma naroda, te nakon što Dodik dobije Vijeće ministara. Pozivamo SDA da insistira na istovremenom imenovanju vlasti na državnom i federalnom nivou ili da javno saopšte da su još jednom popustili Miloradu Dodiku, a između države i HDZ-a ponovo odabrali vezati zastave sa HDZ-om. Napominjemo da je SDPBiH spreman pomoći u formiranju vlasti FBiH, prilikom imenovanja predsjednika i potpredsjednika entiteta, kako se ne bi dozvolio utjecaj SNSD-a na vlast u FBiH, naveli su iz ove partije.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić u izjavi za Oslobođenje ističe da isti partneri formiraju federalnu Vladu, neke kantonalne i državnu vladu, “tako da je logično da se, nakon što su ti procesi otkočeni, stvari krenu slagati”.

– Mi smo ranije imali situacije da se formira Vijeće ministara, pa da se ide ka nižim nivoima. Poslije izbora je SDP, uz još neke stranke okupljene oko njega, pokušavao formirati vlast odozdo ka gore, pa smo izgubili godinu u tom nekom neredu. Tako da sada SDP poziva nas da mi prvo formiramo federalnu Vladu, pa da onda radimo nešto drugo. Mislim da bi i za njih i za sve nas bilo praktičnije da se malo više bave odnosima unutar SDP-a, jer možda na to mogu uticati, a na sve druge procese ne mogu. Dok SDP riješi odnose između Bećirovića i Vojina Mijatovića, te ostale probleme unutar partije, onda zajednički možemo da deblokiramo Dom naroda time što će SDP pomoći da se izaberu potpredsjednici Federacije iz reda srpskog naroda. Oni jedan mjesec izjave da će dati podršku tom procesu, a drugi mjesec se malo naljute, pa neće. Ako će dugoročno biti pri tom stavu, onda možemo da krenemo u tom pravcu, rekao je Ramić.

​Rješenje za Mostar

U DF-u nisu željeli davati izjave dok ne bude održan sastanak, planiran najvjerovatnije za petak, i to predstavnika SDA, SBB-a i DF-a, gdje će se razgovarati i o koaliciji i o programskim aktivnostima. Sastanak SDA i HDZ-a bi trebao biti održan dan ranije, u četvrtak.

– Koliko mi je poznato, HDZ ostaje pri ranijim stavovima. Znači, izmjene izbornog zakonodavstva, pa onda formiranje federalne Vlade. Na tim sastancima će, između ostalog, biti govora o tome, ali i o Gradu Mostaru, kako bi se našlo rješenje, kazao je za Oslobođenje glasnogovornik HDZ-a BiH Anđelko Maslać.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision