Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2021. Svijet
Nove tenzije na istoku: Bjelorusija spremna postaviti nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei izjavio je kako je Bjelorusija spremna, uslijed novog zaoštravanja odnosa s NATO savezom, postaviti nuklearno naouružanje na teritoriji države kako bi spriječila eventualna NATO djelovanja.

On je naglasio kako su odnosi između Rusije i Bjelorusije s jedne, te NATO saveza s druge strane narušeni, te da zbog toga Rusija i Bjelorusija razmišljaju o brojnim opcijama, uključujući i nuklearno naoružanje.

“Ono što je predsjednik Lukašenko već ranije najavio, razmatramo mogućnost raspoređivanja nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji kao jedan od mogućih odgovora na akcije NATO saveza na teritoriji Poljske”, rekao je Makei.

Nešto ranije, o raspoređivanju nuklearnog naoružanja govorio je i Aleksandar Lukašenko koji je u intervjuu izjavio da će pozvati ruskog predsjednika Putinada pošalje u Bjelorusiju nuklearno oružje koje je povučeno nakon raspada Sovjetskog Saveza.

“Ponudio bih Putinu da vrati to oružje na bjelorusku teritoriju”, rekao je Lukašenko.

Tokom subote, Rusija je na prostor Bjelorusije poslala dva bombardera Tu – 22M3 koji imaju kapacitet nošenja nuklearnog oružja.

Ruski bombarderi na bjeloruskoj teritoriji (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)
Ruski bombarderi na bjeloruskoj teritoriji (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Kako je saopćeno, patroliranje ruskih bombardera na bjeloruskoj teritoriji imalo je za cilj naglašavanje bliskih veza između saveznika usred tenzija sa Zapadom.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopćilo da su dva bombardera uvježbavala izvršavanje zajedničkih zadataka s bjeloruskim ratnim zrakoplovstvom i protivvazdušnom odbranom. Prema riječima ruskih zvaničnika, avioni su se na teritoriji Bjelorusije zadržali oko četiri sata.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision