Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Maja. 2022. Bosna i Hercegovina
Novca za izbore i dalje nema, CIK BiH će u ponedjeljak saopćiti naredne korake?

Istekao je rok do kada su vlasti trebale osigurati sredstva za održavanje općih izbora. Novca ni danas nema, a ni volje da hitno bude odobren. Je li početak naredne sedmice ključ rješenja ili potvrda odgode izbora? CIK BiH će u ponedjeljak saopćiti naredne korake, i to u prisustvu predstavnika OSCE-a i Ambasade SAD-a.

Dan kasnije – pitanje: Šta dalje? Odgovor na čekanju. Do tada – u praksi jedno, a u propisanim procedurama drugo. Zakonom, između ostalog, predviđena je odgoda izbora, ali na listi opravdanih razloga nije naveden ovaj aktuelni – nedostatak novca. Uprkos činjenici da je istekom roka za osiguranje novca održavanje izbora postalo upitno, barem u prvobitno određenom terminu, sudeći po saopćenju, CIK BiH ne odustaje. Datum i dalje isti: “U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za opće izbore 2022. godine, jučer u 16 sati istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na općim izborima 2022. godine, koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra”.

Čini se, još nije previše kasno, pa nade još ima da će u oktobru biti izabrana nova vlast. Do tada su oči javnosti na OHR-u. Ali, iako ima najviše ovlasti, od visokog predstavnika  samo konstatacija – adresa za odobravanje novca je dobro poznata: “Glasanje je temeljno pravo građana u demokratskom društvu, a finansiranje izbora je zakonska obaveza. Pozivam sve članove Vijeća ministara BiH da rade svoj posao i odobre sredstva”.

Na posao će već u ponedjeljak. Dakle, sve je u rukama HDZ-a BiH, a nakon blokada, jučer prvi čovjek Ministarstva finansija Vjekoslav Bevanda kaže da završava rad na budžetu: “Ministarstvo finansija i trezora BiH radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana. Odbacujem tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu”.

A proces je dug. Put novca od izvora do ključne tačke predugo traje. I to redom, od Vijeća ministara BiH, pa Predsjedništva BiH i sve do Zastupničkog doma i Doma naroda BiH. Procedure duge, a vremena nema. Građani opet taoci dugih parlamentarnih procedura i političkih previranja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision