Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2021. Svijet
Nova vlast u Njemačkoj namjerava satnicu minimalne plate povećati na 12 eura

Za skoro dva miliona radnika u Njemačkoj satnica minimalne plate bit će povećana za 25 posto. Umjesto dosadašnjih 9,60 eura iznosit će 12 eura.Ovo je dogovorila nova koaliciona vlast za koju predstoji da bude potvrđena u parlamentu. Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP) su 24. novembra obznanili da su postigli dogovor za formiranje vlasti. Ranije je dogovoreno da novi kancelar bude socijaldemokrata Olaf Scholz.

Kako je istakao ekonomista kompanije za finansijske djelatnosti ING Carsten Brzeski, dva miliona radnika ima minimalnu platu ili pet posto od ukupnog broja radnika u Njemačkoj. U koalicionom sporazumu tri stranke nije navedeno da li će i, ako hoće, kako inflacija utjecati na ovu stavku.

Ekonomista banke UBS Felix Huefner je naglasio da bi ovakva odluka mogla uzrokovati rast svih plata. Međutim, prema pisanju CNN-a, Centralna banka je napravila neuobičajen korak javno kritikujući ovu mjeru. Ocijenila ju je kao zabrinjavajuću, jer smatra da će imati negativan utjecaj na veće plate.

U Njemačkoj je 2015. prvi put određena minimalna plata te je tada satnica iznosila 8,50 eura. Podrška određivanju minimalne plate raste širom Evrope, prenosi CNN.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision