Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Nova studija otkrila iznenađujući učinak konzumiranja tamne čokolade

Nema sumnje da ste čuli da se čokolada može smatrati zdravim užitkom – tamna čokolada, to jest, ali ne i mliječna čokolada. Novo istraživanje sugerira da vam može pomoći da sagorite više kalorija.

Američko udruženje za srce napominje da neka istraživanja sugeriraju da je konzumiranje tamne čokolade povezano s manjim rizikom od insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska.

Jedno istraživanje u kojem su sudjelovali gojazni ispitanici pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade i sirovih badema pomaže u smanjenju njihovog “lošeg” holesterola.

Druga istraživanja ukazuju na takve kognitivne koristi kao što su poboljšana cerebralna krv, poboljšana memorija, poboljšana brzina obrade i poboljšano raspoloženje.

Iako neki stručnjaci vjeruju da su dokazi o zdravstvenim blagodatima tamne čokolade još uvijek slabi, nova studija dodaje sve većem broju istraživanja koja će vas možda potaknuti da uživate u nekoliko komada omiljene tamne čokolade nakon večere.

Studija objavljena 2021. godine u International Journal of Exercise Science testirala je efekat male količine crne čokolade na potrošnju energije žena tokom odmora i vježbanja.

Osamnaest sposobnih žena nasumce je raspoređeno u jednu od dvije grupe – jednoj je dato 20 grama tamne čokolade, a drugoj kalorijski usklađenu količinu bijele čokolade koja se jede dnevno tokom 28-dnevnog ispitivanja. Ispitanici nisu bili upoznati s činjenicom da se tamna čokolada testira, a da je bijela čokolada placebo.

Potrošnja energije za odmor u obje grupe (REE) i potrošnja energije za vježbanje (EEE) zabilježene su prije početka dodavanja čokolade i nakon 28 dana jedenja. Vježbe su uključivale stacionarnu vožnu bicikla u dva različita intenziteta.

Rezultati su pokazali da su sudionici koji su jeli tamnu čokoladu zabilježili gotovo 10 posto porast metabolizma u mirovanju (REE) u poređenju sa nijednim povećanjem REE grupe bijele čokolade.

Međutim, tamna čokolada nije imala utjecaja na potrošnju energije tokom bilo kojeg intenziteta ciklusa.

Iako se može pretpostaviti da je kofein u čokoladi mogao biti uzrok pojačanog metabolizma, istraživači kažu da je dnevna doza tamne čokolade – približno 4 komada – bila premala da bi njen sadržaj kofeina mogao igrati značajnu ulogu u ishodu.

Vjerovatnije je da su flavonoidi u tamnoj čokoladi stimulirali ubrzanje metabolizma, kažu istraživači, koji sugeriraju da bi daljnja istraživanja mogla otkriti ulogu tamne čokolade u energetskom balansu, kontroli težine i sastavu tijela.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision