Thursday, 6. May 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Nova studija otkrila iznenađujuće efekte kafe na mozak

Ako pijete kafu, vjerovatno smatrate da vas ništa ne može bolje razbuditi. Novo istraživanje posmatralo je aktivnost mozga kako bi otkrilo da li kafa utječe na povezanost mozga na načine koji nikada ranije nisu bili tako pažljivo ispitivani.

Neuroradiolog Nuno Sousa, predsjednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju koju je sponzorirao Institut za naučne informacije o kafi. Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom osoba koje piju kafu u poređenju s grupom osoba koje ne piju kafu u tri države.

“Ovo je prvi put da je učinak redovnog pijenja kafe na naš mozak proučen s ovim nivoom detalja”, piše Sousa u studiji.

Kao rezultat toga, Sousa i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između pijenja kafe i efikasnijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnost. Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te učinke na vaš mozak, piše Eat This.

Štaviše, istraživači su također otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuju na to da kafa može povećati sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

Tu je još jedna veza koju su istraživači otkrili, a to je možda manje iznenađujuće. Mozak učesnika studije pokazao je viši stepen stresa nakon što su popili kafu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision