Subota, 30. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2019. Svijet
Nova Evropska komisija u nedjelju 01. decembra počinje petogodišnji mandat

Evropska komisija u novom sazivu sa Ursulom fon der Lajen na čelu počinje sutra sa radom. Komesar za proširenje Oliver Varheji u utorak 3. decembra učestvuje na konfreneciji posvećenoj Zapadnom Balkanu, najavljuju u Komisiji.

Evropska komisija je glavno izvršno tijelo EU koje po svom sastavu i funkcijama podsjeća na vladu. Umjesto ministara sastoji se od komesara zaduženih za različite resore, a iz svake zemlje članica Unije dolazi po jedan član tima Komisije.

Sa Ursulom fon der Lajen na čelu, Evropska komisija prvi put dobija ženu za predsjednika. Istovremeno u novom sazivu Evropske komisije postignut je do sada najveći rodni balans tako da od 27 najviših pozicija 11 imaju žene.

Komisija koja će u narednih pet godina biti jedna od tri najznačajnije EU institucije, pored Parlamenta i Savjeta, sastoji se od predsjednice, 25 komesara i šefa diplomatije EU koji ujedno ima i funkciju potpredsjednika Evropske komisije.

Predsjednica Komisije najavila je da će fokus rada njenog tima u narednih pet godina biti na jačanju uloge EU u svijetu, zaštiti klime, digitalizaciji, ali i približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

Fon der Lajen naglašava da će joj u radu sa regionom najviše pomoći šef doplomatije EU i komesar za proširenje.

Dosadašnju šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini menja dosadašnji ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel.

Žozep Borel je predstavljajući svoj program naveo da želi lično da se angažuje na ”reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana”. Borel će po svojoj funkciji preuzeti i posredovanje dijalogom Beograda i Prištine. Novi šef diplomatije EU kaže da dijalog Beograda i Prištine ”predugo traje” i da se trenutno stanje ne može nastaviti. ”Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bi ispunio ovaj prioritet”, izjavio je Borel. On kaže da ”dobro poznaje Beograd” i najavljuje je da će čim stupi na dužnost njegova prva posjeta biti Priština.

Oliver Varheji preuzima resor proširenja od Johanesa Hana u trenutku kada se u EU vodi rasprava o reformi politike pristupnja.

Savjet EU traži od Komisije da definiše i predstavi prijedloge u politici pristupnja EU.

Oliver Varhelji je ocjenio da ne bi trebalo mjenjati cio okvir politike proširenja već da treba poboljšati metodologiju.

”Ne mislim da se cio okvir politike proširenja mora mjenjati. Založiću se za poboljšanje metodologije na način da se zemljama koje mogu i žele da se kreću brži obezbjedi brži pristup EU”, izjavio je Varhelji.

Varhelji je govoreći o svojoj ”viziji budućnosti proširenja” poručio da na kraju svog petogodišnjeg mandata želi da vidi ”razvijeniji Zapadni Balkan”.

U Evropskoj komisji najavljuju da će novi komesar za proširenje već u utorak 3. decembra učestvovati na konferenciji na visokom nivou posvećenoj evrointegracijama Zapadnog Balkan.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision