Četvrtak, 8. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina
Nova dilema autoškola BiH: Zabranjeni parking senzori na ispitima, a moraju imati nova vozila
Naime, Zavod za obrazovanje odraslih iz Republike Srpske, koji provodi ispite kandidata za polaganje vozačkih ispita u RS-u, tražio je od državnog resornog ministarstva tumačenje propisa vezanih za korištenje parking senzora kod izvođenja radnji parkiranja prilikom polaganja vozačkog ispita.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH govore nam da je Pravilnikom o načinu i uslovima organiziranja ispita za vozača motornih vozila propisano da ispitivač tokom ispita iz upravljanja vozilom utvrđuje da li je kandidat stekao potrebna znanja i vještine za sigurno i samostalno upravljanje vozilom. Dalje navode kako je propisano šta se podrazumijeva pod uređajima i opremom vozila u saobraćaju na putevima, ne propisujući pri tome senzore za parkiranje.

“U cilju utvrđivanja da li je kandidat stekao potrebna znanja i vještine, smatramo da ispit iz upravljanja motornim vozilom treba provoditi na način da kandidat samostalno bez upotrebe tehničkih pomagala, senzora za parkiranje, izvodi tražene radnje”, odgovorili su iz resornog ministarstva na zahtjev Zavoda iz RS-a.

Međutim, kako nam kaže predsjednik Upravnog odbora Asocijacije autoškola BiH Zdravko Ivić, apsurdno je da se od autoškola traži ukidanje vozila s parking senzorima, a u isto vrijeme svi moraju korisiti novija vozila u kojima su već fabrički ugrađeni parking senzori.

“Oni spominju nekakva tehnička pomagala, a sve što je u korist sigurnosti u saobraćaju je dobrodošlo, što se navodi u članu 1 Pravilnika o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozače. Oni će nas vratiti najmanje u 19. stoljeće, a ograničeni smo sa starošću vozila. U Njemačkoj nemate autoškole da drži vozilo više od godinu, dvije dana. Oni nas vraćaju da danas kupujemo vozila bez parking senzora. Pa koje danas vozilo nema senzore? Nama se iz Evrope i svijeta smiju na kakvim vozilima podučavamo kandidate”, ističe Ivić.

On podsjeća kako autoškole pri tome još čekaju zvanično usvajanje izmijenjenog i dopunjenog Pravilnika o osposobljavanju motornih vozila koji bi trebao zaustaviti rad “divljih” autoškola.

“Škole su uništene potpuno, idu ludi popusti i prodaja svega. Pada nam sigurnost na ulicama”, dodao je Ivić.

Novi Pravilnik koji je upućen prema Vijeću ministara BiH utvrdio je minimalnu vrijednost cijene časa osposobljavanja kandidata za vozače. Time će, kako smo ranije pisali, doći do poskupljenja polaganja vozačkih ispita i do 400 KM.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision