Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2021. Sport
Nova šokantna saznanja o Kataru i Svjetskom prvenstvu: Agent CIA-e je špijunirao FIFA-u

Novinska agencija The Associated Press saznaje da je jedan agent Američke sigurnosne agencije (CIA) bio uključen u projekat vlade Katara u vezi s dobijanjem domaćinstva za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.Imenovanje Katara za domaćina smotre najboljih svjetskih selekcija u nogometu od prvog trenutka izazvao je dosta kontroverzi i polemike, a najveće optužbe trpio je sada već bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Nakon brojnih saznanja o nehumanim uslovima za rad i smrti brojnih radnika koji su radili na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo, AP je došao do saznanja da je u cijeli projekat vlade Katara bio uključen i agent CIA-e i da je on od 2010. godine imao zadatak da špijunira nogometne zvaničnike širom svijeta i da uz pomoć špijunskih metoda iz njih izvuče ključne informacije u vezi s odabirom narednog domaćina.

Riječ je o Kevinu Chalkeru, a novinari AP-a su imali uvid u listu poziva, poruke, e-mailove i poslovna dokumenta ovog CIA-inog zvaničnika, a on je navodno imao e-mail adresu na domen katarske vlade. Među pozivima su pronađeni i brojevi nekolicine ljudi koji su direktno odlučilivali o narednom domaćinu Svjetskog prvenstva.

Osim prisluškivanja i krađe informacija, ovaj zvaničnik je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenim mrežama gdje je slikama atraktivnih djevojaka nanamljivao zvaničnike da se upuste u konverzaciju s njim.

Chalkeru je ove informacije odmah demantovao iako se na fotografijama jasno vidi u društvu pomenutih ličnosti, a on je rekao da su AP-ovi dokumenti falsifikati.Iz FIFA-e i Nogometnog saveza Katara se nisu oglašavali po ovom pitanju, a cijeli slučaj je došao i do američkog Kongresa koji je pokrenuo internu istragu zbog sve većeg broja operativaca koji se poslije penzije upuštaju u ovakve poslove, a posebno to često rade na Bliskom istoku.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision