Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 20° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Maja. 2021. Region
“Non paper” Daniela Serwera: Srbija da prizna Kosovo, u BiH nužne ustavne reforme

Američki ekspert za Balkan Daniel Serwer smatra kako Srbija treba da pristane na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i da uspostavi formalne odnose na diplomatskom nivou, a da međunarodna zajednica mora da insistira na cjelovitosti BiH i ustavnim promjenama u toj državi.

Serwer je na svom blogu peacefare.net predložio sopstveni “non paper” za Zapadni Balkan, u kojem je naveo da su suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu neupitni, uz insistiranje na poštovanju prava manjinskih naroda.

“Za Zapad je važno da djeluje sada, jer rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje potkopavaju demokratizaciju Srbije, ponovo uspostavljaju regionalne ambicije Beograda, slabe Crnu Goru i bosansku državnost. Ako region ostane u trenutnom stanju, možemo da očekujemo rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije stanovništva i rast autoritarnosti”, napisao je Server prenosi beogradski Danas.

Prema njegovim riječima, nema nade da će Bosna i Hercegovina moći da postane funkcionalnija država bez ustavnih promjena, koje treba da oslabe, ako ne i da eliminišu, gušenje u upravljanju državom etnički definisanim strankama.

“Put naprijed naznačen je u odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i drugim sudskim presudama. Svi pojedinci moraju da imaju pravo na bilo koji položaj u državi bez obzira na etničku pripadnost, a svi građani bi trebalo da imaju pravo da glasaju za koga žele, bez obzira na etničku pripadnost”, rekao je Serwer.

Naveo je da treba ukloniti aranžmane za podjelu vlasti u BiH koji osiguravaju vlast etnički definisanih političkih stranaka, zajedno s nepotrebnim nivoima upravljanja koji uglavnom postoje kako bi tim političkim strankama bilo osigurano pokroviteljstvo i mogućnost za korupciju.

Dodao je da bi to trebalo da sprovede Visoki predstavnik u BiH, uz nedvosmislenu podršku SAD, Velike Britanije i EU, koji treba odlučno da se suprotstave antidemokratskim intervencijama susjednih zemalja.

Serwer je naveo i da bi na cijelom Zapadnom Balkanu trebalo raditi na smanjivanju barijera u trgovini, kretanju ljudi, uslugama i ulaganjima.

“Jedinstveno regionalno tržište nije zamjena za pristupanje EU. Ono će poboljšati konkurentnost, povećati prihode i ojačati međuzavisnost, dok se čeka na poboljšanje uslova za proširenje EU. Taj dan će doći: nakon što prođe pandemija i s njom povezana recesija, Evropa će tražiti jeftiniju radnu snagu i povećanu konkurentnost, kao što je to bilo u Istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida. Balkan je očiti izvor. Balkanske države koje nisu članice EU sada bi trebalo da se pripreme za to”, napisao je Serwer.

On smatra da dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU gotovo da nije donio napredak tokom proteklih osam godina, prije svega jer su ga ometale podjele između Washingtona i Brisela.

“Ne treba žuriti s oživljavanjem dijaloga. Predsjednik Vučić jasno je rekao da neće priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu prije sljedećih predsjedničkih izbora u Srbiji, u proljeće 2022. godine. Do tada je potrebna godina za pripremu terena u EU, kao i u Srbiji i na Kosovu, za normalizaciju na temelju uzajamnog priznavanja”, naveo je Server.Predložio je da bi to vrijeme Srbija trebalo da iskoristi za daleko ozbiljniju raspravu o tome kako je i zašto izgubila suverenitet nad Kosovom pod nekadašnjim liderom slobodanom Miloševićem i zašto on ne može da bude vraćen.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision