Nedjelja, 13. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Oktobra. 2019. Region
Njemačka i S. Makedonija potpisaće sporazum o bezbjednosti

Njemačka i Sjeverna Makedonija potpisaće 17. oktobra u Berlinu bilateralni sporazum o bezbjednosti, koji će omogućiti pojačanu saradnju i razmjenu informacija bezbjednosnih službi dvije zemlje.

Sporazum će potpisati ministri unutrašnjih poslova dvije zemlje Horst Zehofer i Oliver Spasovski, prenosi Dojče vele na makedonskom jeziku.

Ta informacija objavljena je nakon što je poslanik ljevičarske partije Andrej Funko u parlamentu postavio poslaničko pitanje vladi o sporazumu, za koji smatra da je u pravcu „tvrđave Evrope“, odnosno da zaustavlja priliva izbjeglica.

Međutim, izvori u sjevernomakedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da sporazum nema nikakve veze sa izbjeglicama i ocjenjuju ga kao historijski.

„Decenijama smo pokušavali da postignemo takav sporazum sa Njemačkom i sada smo konačno na pravom putu. Ovaj sporazum će nam omogućiti da u potpunosti sarađujemo i razmjenjujemo informacije sa njemačkom policijom. Do sada smo imali samo multilateralne sporazume, a ovo je prvi bilateralni sa Njemačkom“, izjavio je izvor iz MUP-a Sjeverne Makedonije koji je insistirao na anonimnosti.

Kako je rekao, razgovori o sporazumu još treba da se finalizuju, a tehnički detalji sporazuma biće završeni do narednog četvrtka.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Austrija već inicirala radnu grupu sa ciljem da se postigne koordinisana i kontinuirana saradnja radi razbijanja organizovanih mreža švercera, piše DW.

Kako se navodi, kako bi se to postiglo, istovremeno se povećava razmjena informacija sa policijskom agencijom EU, Evropolom, i pograničnom agencijom Fronteks.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision