Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2021. Svijet
Njemačka poziva EU da zaustavi val migranata iz Bjelorusije

Njemačka je pozvala Evropsku uniju da poduzme mjere kako bi pomogla da se zaustavi val migranata na poljskoj granici koji dolaze iz Bjelorusije.

“Poljska ili Njemačka ne mogu se same s time nositi”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.

“Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Evropske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere”, naglasio je, prenosi Hina.

On je taj poziv uputio nakon što je Poljska objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno pređu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se hiljade drugih i dalje okupljaju.

Horst Seehofer je rekao da podržava odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

“Ne možemo je kritizirati … za to što brani vanjske granice EU-a”, kazao je. “Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali da drugim dostupnim načinima”, dodao je ministar.

Hiljade migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Evropsku uniju. Brisel optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema opoziciji. Lukašenko takve optužbe odbacuje.

Sprečavanje humanitarne krize

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Evropsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve.

Von der Leyen je rekla da je razgovarala s premijerima Poljske, Litve i Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingridom Šimonyte i Krišjanisom Kariņšem kako bi im izrazila solidarnost EU. S njima je razgovarala o mjerama koje bi EU mogao poduzeti kako bi im pomogao da se suoče s ovom krizom.

Predsjednica Komisije pozvala je države članice da prošire sankcije protiv bjeloruskog režima “zbog ovoga hibridnog napada”.

Najavila je da će Komisija razgovarati sa specijaliziranim agencijama UN-a o načinima sprečavanja humanitarne krize te kako bi se osigurao siguran povratak migranata u zemlje iz kojih su došli.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision