Četvrtak, 21. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Novembra. 2019. Izdvojeno, Svijet
Njemačka i Francuska se nadmeću za evropsko vodstvo u NATO-u

Francuska i Njemačka nadmetale su se za stjecanje evropskog vodstva unutar NATO-u u srijedu u Briselu, tokom prvog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je NATO doživio “moždanu smrt”.

Javno propitivanje naravi Saveza događa se uoči samita NATO-a u Londonu za dvije sedmice, koji će obilježiti 70. godišnjicu te organizacije, piše Hina.

Pitanje pouzdanosti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, turski upad u Siriju, koji su kritizirale brojne članice Saveza, te američke kritike evropskih članica da izdvajaju nedovoljno sredstava za odbranu neki su od problema s kojima se suočava NATO.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je na sastanku da Evropa ne smije biti odvojena od SAD-a te je predložio da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg formira komisiju stručnjaka koji bi raspravljali o strateškim pitanjima.

Pariz želi grupu ‘mudraca’

Odvojeno od tog prijedloga, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian predložio je osnivanje grupe “mudraca”, koja bi razmatrala budućnost NATO-a, rekla su dvojica diplomata za Reuters.

Macron se početkom novembra založio za veću evropsku obrambenu integraciju, kako bi se brže moglo odgovoriti na krize blizu evropskih granica, bez NATO-a ili SAD-a.

On je tada upozorio na manjkavu koordiniranost evropskih saveznikav s jednev te SAD-a i Turskev s druge strane.

Le Drian nije u srijedu javno govorio, ali su neke diplomate kazale da gledaju u Pariz kako bi postavili “tabu” pitanja, poput kvalitete američkog vodstva, uzimajući u obzir Trumpovu prijašnju izjavu da je NATO zastario.

“Radi se o tome ko bi trebao biti prirodni vođa Evrope: Pariz ili Berlin, ili, moguće, oboje, te u kojem se smjeru NATO kreće?”, rekao je jedan visokorangirani diplomat NATO-a za Reuters.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision