Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Ni nakon 12 godina nije implementirana presuda „Sejdić- Finci“, hoće li biti sankcija za BiH?

Rok koji je Europski sud za ljudska prava u Strazburu dao bh. vlastima za sprovođenje presude Sejdić-Finci istekao je jučer.

Ni nakon 12 godina i nekoliko rokova koje je Vijeće Europe dalo Bosni i Hercegovini da implementira odluku Suda, nema dogovora političkih čelnika o ovom pitanju.

Bh.vlasti nisu ispoštovale rok da do 1.septembra pripreme Nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona. Hoće li biti izrečene sankcije Bosni i Hercegovini zbog ignorisanja presude Sejdić-Finci, znaće se nakon sastanka komiteta ministara Savjeta Evrope polovinom septembra.

 „Komitet ministara Vijeća Evrope će na svom narednom sastanku posvećenom pitanju ljudskih prava od 14. do 16. septembra razmatrati grupu predmeta Sejdić i Finci, a istovremeno će odlučiti i o bilo kojoj drugoj potrebnoj mjeri.“, kažu iz ureda Vijeća Evrope u BiH.

Jakob Finci nije iznenađen probijanjem roka, jer, kaže, očito u ovoj zemlji ne funkcionišu institucije.

JAKOB FINCI, apelant pred Sudom u Strazburu

 „Prvo je potrebno implementirati odluku i promijeniti u Ustavu dva člana i jednu rečenicu da se ne bira Srbin iz RS i Bošnjak i Hrvat iz FBiH, već jedan član Predsjedništva iz RS i dva člana iz FBiH,a više od jednoga ne može biti pripadnik istog konstitutivnog naroda.“

Za profesora Damira Kapidžića razlog nesprovođenja odluke nije nemogućnost dogovora, već nedostatak političke volje.

I ako uvedu sankcije, ništa se promijeniti neće, jer u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci i godina postoji niz nesporazuma na relaciji Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Tužilaštvo, SIPA, smatra profesor Vitomir Popović.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercergovine nismo dobili odgovor šta je do sada urađeno na sprovođenju odluke Sejdić-Finci i koji su razlozi zbog čega nije ispoštovan rok Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision