Četvrtak, 18. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Februara. 2021. Region
Ništa od brzog dolaska ruske vakcine u Hrvatsku?
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska vlada u proteklim mjesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu vakcina za cijelu populaciju.

Ali ono što je uslijedio dalje u Plenkovićevoj izjavi je potpuni zaokret u odnosu na informacije koje su iz vlade curile sinoć. Tada su od izvora bliskih vladi stizale informacije kako se već u sljedećih nekoliko sedmica namjerava dopremiti najmanje milion doza Sputnjika V, prije odobrenja Evropske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje tek u aprilu.

Sada Plenković govori suprotno, da prije korišćenja Sputnjika V u Hrvatskoj ta vakcina mora biti odobrena u EU.

“Mi smo u poziciji da, ne našom krivicom, dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo da vidimo koje su nam druge mogućnosti da eventualno nabavimo cjepivo. Uspostavili smo službene kontakte s ruskom stranom, naši resori postaviće određene upite i zahtjeve. Želimo biti u poziciji da smo rezervisali doze kad to cjepivo bude odobreno. Želimo biti odgovorna vlada i ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je pouzdano”, izjavio je Plenković, prenosi Index.hr.

“Mi želimo biti odgovorna vlada kada je riječ o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određeno cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegov kvalitet i nuspojave, odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provereno”, dodaje Plenković.

Na pitanje koja će biti cijena ruske vakcine, rekao je da još nisu došli do cijene u razgovorima s Rusima. Dodao je da bi vakcina koja je već naručeno mogla stići krajem februara ili u martu, da se radi o iznosu od 600.000 doza koje bi trebalo da dođu, ali tu se radi o vakcinama koja se već nalaze na hrvatskom tržištu, prenose NN.

Zaokret vlade dolazi nekoliko sati nakon što je predsjednica Evropske komisije oštro napala Ruse zbog njihove namjere da plasiraju Sputnjik V na tržište EU, primjećuje Index. Rekla je kako Sputnjik nije aplicirao za dozvolu i da, ako to želi učiniti, mora proći cijelu proceduru kao i svi ostali i predočiti svu potrebnu dokumentaciju.

“Pitam se kako to da Rusija nudi milione doza vakcina mnogima, a nije ih upotrijebila na vlastitim građanima, ne napreduju u vakcinisanju svojih građana”, rekla je Ursula fon der Lajen, koja je konferenciju održala nakon najava iz Hrvatske i Slovačke da idu u nabavku ruske vakcine.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision