Utorak, 16. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Februara. 2021. Svijet
Nezavisna komisija će istražiti napade na američki Capitol, želi se utvrditi istina

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi je najavila da će vanjska i nezavisna komisija istražiti napad na Capitol kojeg su počinile pristalice bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.U pismu zastupnicima, Pelosi je naglasila da će komisija biti po uzoru na onu koja je istraživala napad u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

“Moramo saznati istinu o tom događaju u Capitolu”, dodala je Pelosi.

Senat je Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na nasilje, međutim, demokrate i neki republikanci podržali su provođenje nezavisne istrage o neredima u kojima je stradalo pet osoba.

Pelosi je istakla i to da je penzionisani general-pukovnik američke vojske, Russel Honore, tokom proteklih nekoliko sedmica procjenjivao sigurnosne aspekte Capitola u svjetlu nedavnog napada.

“Iz rezultata njegovih istraživanja i nakon suđenja za opoziv, jasno je da moramo utvrditi istinu o tome kako se sve dogodilo”, navela je Pelosi.

Komisija će, kako je dodala, provesti istragu i izvijestiti o činjenicama i uzrocima napada, zatim, ometanje mirnog prijenosa vlasti, kao i spremnost i pružen odgovor policija Capitola i drugih organa za provođenje zakona.

Istakla je i to da je na osnovu provedene istrage general-pukovnika Honorea utvrđeno da je Kongres trebao uložiti dodatna sredstva u sigurnost članova i Capitola.

Trump je oslobođen i na drugom suđenju za opoziv i riječ je o jedinom američkom predsjedniku koji se s tim postupkom suočio dva puta.

Trump nije proglašen krivim jer demokrate tužioci nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu da ga osude.

Glasanje na suđenju je bilo podijeljeno uglavnom po stranačkim linijama, a stariji republikanac u Kongresu Mitch McConell glasao je protiv osuđujuće presude, ali je nakon glasanja istakao da je Trump odgovoran za napad na Capitol, piše BBC.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision