Četvrtak, 21. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Nezapamćen sukob policije i migranata u kampu Blažuj
U srbijanskim kampovima je dolazilo do nereda međutim ne ove razmjere, u Bosni i Hercegovini je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti USK pokušale blokirati ulazak migranata u kanton, a s druge strane su migranti na graničnom prijelazu Maljevac se okupili migranti koji su kamenice bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

Do nereda u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali da u drugi kamp premjeste jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

“Radi se o migrantu, koji je u stvari vođa jedne od od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba”, saopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi “žive” na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti nemire, no prizori koji su ostali nakon ovoga su dva prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. U jedan dio kampa, gdje je sve počelo, policija novinarima uopće nije dozvolila da priđu.
U ovim neredima su povrijeđena najmanje dva policajca i više migranata. Prema riječima prisutnih, u suzbijanju nereda je učestvovao veliki broj policije, specijalci s psima su došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više općina u Kantonu Sarajevo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision