Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2020. USK
Nezadovoljni građani Bihaća blokirali ulaz u Prihvatni centar Bira

Građani Bihaća okupili su se juče  u poslijepodnevnim satima pred ulazom u nedavno zatvoreni Prihvatni centar “Bira” u centru  grada i, po njihovim riječima, spriječili povratak prve grupe migranata iz kampa na lokalitetu Lipa, javlja Fena.

Oko 16.00 sati, tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) spriječena su da uđu u prostor ovog zatvorenog migracionog centra, ali još uvijek nema zvanične potvrde da je u njima bilo pedesetak korisnika usluga kampa “Lipa”, kao što tvrde okupljeni građani.

Vozilima je spriječen ulazak, ali nije bilo većih incidenata, odnosno narušavanja javnog reda i mira i sve se desilo pod kontrolom policijskih službenika.

– Na ovom mjestu protestujemo više od 70 dana, jer ne želimo više prolaziti kroz situaciju dok je u ovom centru bilo smješteno dvije hiljade ljudi. Razočarani smo instrukcijama ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića o ponovnom privremenom otvaranju Bire. Mi to nećemo dopustiti i vjerujte da će nas ovdje biti sve više – rekli su prisutni građani

Ovim dešavanjima prethodilo je to da su članovi Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon jučerašnjeg  sastanka potvrdili da su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje Migracionog centra “Bira”, do završetka građevinskih radova u potvrđenom Prihvatnom kampu “Lipa”.

Rečeno je kako je Službi za poslove sa strancima instruirana organizacija privremenog izmještanja migranata i izbjeglica trenutno smještenih u kampu na lokalitetu Lipa, u nedavno zatvoreni Migracioni centar “Bira”, a Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osiguravanje javnog reda i mira prilikom odvijanja tog procesa.

Povratku oko 1. 200 korisnika usluga kampa “Lipa” u migracioni centar smješten u užoj gradskoj zoni, oštro se protive i predstavnici gradske, odnosno kantonalne vlasti u ovom dijelu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision