Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Nevakcinacija, neujednačen zdravstveni sistem i mjere u BIH

Broj umrlih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini danima je dvocifren. Neujednačen zdravstveni sistem, neujednačene mjere, ali prije svega mali procenat vakcinisanih, glavni su uzroci sve komplikovanije epidemiološke situacije u BiH, ocjena je zdravstvenih stručnjaka.

Ni visoka stopa smrtnosti nije bila dovoljan alarm da BiH četvrti val dočeka spremnije. Pojavom novih slučajeva zaraze povećava se i broj umrlih. Opet smo zakasnili i to ovaj put jer nismo na vrijeme naučili da kontrolišemo potvrdu smrtnosti, smatra infektolog, Bakir Nakaš.

BAKIR NAKAŠ, infektolog

Mi do dana današnjeg razvodimo pod navodnicima kada postavljamo smrtni list uzrok smrti je kovid na osnovu pozitivnog pcr-a i kliničke slike a u medicini se zna da je obdukcija jedina relevantna i potvrda razloga od kojeg je čovjek preminuo.

Osobe starije od 60 godina i osobe s udruženim oboljenjima, i dalje su najugroženije. Podaci govore da je u Federaciji BiH čak 86% umrlih osoba od KOVID–19 bilo starije od 60 godina. Iako stručnjaci upozoravaju da je vakcinacija pouzdana i učinkovita, podaci federalnog Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je samo 36% osoba starijih od 60 godina vakcinisano prvom dozom, a potpuno 25 posto. Je li promocija vakcinacije zakazala?

JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

Antivakserski loboji su bili glasniji jači i dominantniji dok su vlasti i vlade koje već trebao biti zadužen po meni bile inertne pasivne i dozvolile ovima da nadjačaju praktično objektivne zdravstvene činjenice.

Ista situacija je i u Republici Srpskoj, komentari građana koji opravdavaju nevakcinaciju nisu zasnovani na činjenicama već, kako tvrde iz Instituta za javno zdravstvo, neprovjerenim pričama.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, Institut za javno zdravstvo RS

Institut stoji na raspolaganju za tumačenje bilo kojih pitanja ili potrebne odgovore koji su građanima potrebni.

ŽELIMIR NEŠKOVIĆ, direktor Doma zdravlja Lopare

Da se građani vakcinišu u što većem broju kako bi se zaštitili i kako bi se smanjio priliv osoba u kovid bolnice kako bi se osigurali za ovu jesen koja će biti poprilično teška.

Osim nevakcinacije, neujednačen zdravstveni sistem, pa i neujednačene mjere kriznih štabova, koje su, kako tvrde stručnjaci, bile dobre, ali su se nedovoljno provodile dovele su do velikog broja smrtnih ishoda. Sve ove brojke koštale su nas i novim mjerama evropskih zemalja, pa je tako BiH sa zelene liste ponovo na crvenoj listi kod Austrije i Njemačke.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision