Srijeda, 18. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Septembra. 2019. Izdvojeno, Svijet
Netanjahu i njegovi saveznici nisu obezbijedili većinu na izborima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije obezbijedio parlamentarnu većinu sa svojim saveznicima, vjerskim i nacionalističkim partijama na izborima, pokazuju danas djelimični rezultati, čime se otvara put za koalicione pregovore koji mogu da zaprijete njegovoj političkoj budućnosti i omoguće da mu bude suđeno zbog optužbi za korupciju.

Početni rezultati su pokazali da je rivalski savez partija centra Plavo-bijelo, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, u mrtvoj trci s Netanjahuovim konzervativnim Likudom.

I mada rezultati ne garantuju da će Ganc biti novi premijer, oni su signalizovali da će Netanjahu, koji je predvodio zemlju više od 13 godina, imati problema da ostane na funkciji.

Obraćajući se pristalicama rano jutros, Netanjahu je odbio da prizna poraz i najavio da će osnovati novu vladu u kojoj nema arapskih partija nakon kampanje u kojoj je dovodio u pitanje lojalnost arapske manjine, što je izazvalo optužbe arapskih lidera za rasizam i huškanje.

“U narednim danima sazvaćemo pregovore da okupimo jaku cionističku vladu i spriječimo opasnu anticionističku vladu”, rekao je Netanjahu, tvrdeći da arapske partije “negiraju postojanje Izraela kao jevrejske i demokratske države i veličaju krvožedne ubice”.

Djelimični rezultati koje je danas objavila Centralna izborna komisija su zasnovani na 35 odsto izbrojanih glasova.

Tri izraelska TV kanala objavila su isti ishod zasnovan na preko 90 odsto prebrojanih glasova, ali nisu objasnila otkud takva razlika u procentima u poređenju sa komisijom.

Konačni rezultati koji se danas očekuju bi mogli ipak da ispadnu u korist Netanjahua.

Na osnovu djelimičnih rezultata, Gancova i Netanjahuova partija osvojile su po 32 mandata u parlamentu, Knesetu, sa 120 članova.

Likud i njegovi prirodni saveznici imaju ukupno 56 poslanika, pet manje od potrebne većine.

To znači da će i Likud i Plavo-bijelo teško obrazovati vladajuću koaliciju bez podrške Avigdora Libermana, vodje nacionalističke partije Izrael naš dom.

Liberman, bivši saradnik Netanjahua koji mu je postao žestok rival, ima tako ključnu poziciju u formiranju vladajuće koalicije, a sam se zalaže za vladu nacionalnog jedinstva sa te dvije partije.

Arapske partije koje nikada nisu ušle u Vladu Izraela će, kako predviđaju izlazne ankete, biti treće po snazi u parlamentu.

Ganc je rano jutros, pozdravljajući pristalice, rekao da je rano da proglasi pobjedu ali je počeo da govori o potencijalnim partnerima i izrazio nadu u obrazovanje vlade jedinstva.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin sada bira kandidata za koga vjeruje da ima najviše šansi da osnuje stabilnu koaliciju.

Kandidat za premijera imaće na raspolaganju šest nedjelja da to postigne, a u slučaju da ne uspije, drugi kandidat ima na raspolaganju 28 dana formira vladu. Ako ni on ne uspije održaće se novi izbori.

Jučerašnji izbori bili su drugi u Izraelu ove godine, što se još nikada nije desilo od osnivanja zemlje 1948. godine.

Poslije aprilskih izbora Netanjahuu je povjeren zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju ali nije uspio, pa je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Liberman tada nije htio da uđe u Netanjahuovu vladu zbog spora s ultraortodoksnim partijama, za koje kaže da imaju previše uticaja.

Netanjahu je tada ostao sa ukupno 60 poslanika, jednim manje od većine.

Na tim izborima i Netanjahuov Likud i Gancova stranka osvojili su isti broj poslaničkih mandata, 35, ali je izgledalo da Netanjahu, koji je težio da četvrti put uzastopno, a peti put ukupno bude premijer, sa svojim saveznicima ima više šansi da osnuje novu vladu.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision