U New Yorku je 2013. godine Del Bufalo održao predavanje i potpisao primjerke svoje knjige koja je uključivala sliku davno izgubljenog mozaika. Mozaik je bio dio poda na jednom od dva ogromna broda koja je Kaligula naručio da plutaju jezerom u blizini Rima i potonuo je kada je car ubijen.

Mozaik i druge antikvitete izvučeni su iz jezera 1930-ih i smještene u muzeju na jezeru. Godine 1944., dok su se nacisti povlačili iz Italije, mnoga su blaga spaljena.

Skoro 70 godina nakon toga, dok je potpisivao kopije svoje knjige, Del Bufalo je čuo kako muškarac i žena govore da žena ima mozaik koji su gledali na stranici.

Del Bufalo je ušao u trag muškarcu koji je potvrdio da žena ima mozaik u svom stanu na Menhetnu, prenosi The Guardian.

Bila je to Helen Fioratti, trgovac umjetninama i vlasnica galerije. Prema intervjuu koji je dala New York Timesu 2017. godine, ona i njen suprug, italijanski novinar, kupili su mozaik od italijanske plemićke porodice 1960-ih. Kada je stigao u New York, par ga je pretvorio u stolić za kafu.

– To je bila nevina kupovina. To nam je bila omiljena stvar i imali smo je 45 godina – rekla je Fioratti za Times.

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna kaže da dokazi ukazuju na to da je mozaik ukraden, vjerovatno tokom Drugog svjetskog rata. Vraćen u Italiju, izložen je u Muzeju rimskih brodova u Nemiju u martu ove godine.

Del Bufalo je rekao da želi napraviti kopiju mozaika koju će Fioratti držati u svom stanu.