Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Januara. 2021. Zanimljivosti
Neobične Bosco Verticale zgrade sa drvećem i zelenilom na sebi

Bosco Verticale je jedinstveni, neobični i zanimljiv koncept – stambeni kompleks u centru Milana u Italiji. Sastoji se od dve kule visoke 80 i 112 metara, prekrivene biljkama i drvećem, što im daje izgled koji je inspirisao njihovo ime – “vertikalna šuma”.

Ove zgrade su dizajnirane od strane tima arhitekata iz  Boeri studija. Bosco Verticale (zgrade) su dizajnirane kao “dom za drveće u kome se nalaze i ljudi i ptice“.

“Šumske zgrade” su svečano je otvorene oktobra 2014. godine u milanskoj oblasti Porta Nuova Isola, kao deo šireg projekta obnove. U dve kule se nalazi ukupno 800 stabala kao i 15.000 višegodišnjih biljaka i 5000  grmlova za pokrivanje tla. Što ukpuno iznosi 30.000 kvadratnih metara zelene površine koncentrisanih na 3.000 kvadratnih metara gradske površine.

“Za razliku od “mineralnih’ fasada u staklu ili kamenu, biljni štit ne odražava niti uvećava sunčeve zrake, već ih filtrira stvarajući na taj način prijatnu unutrašnju mikroklimu bez štetnih uticaja na životnu sredinu. U isto vreme, zelena zavesa„ reguliše “vlažnost, proizvodi kiseonik i apsorbuje CO2 i mikročestice, kombinacija karakteristika koje su projektu donele niz važnih nagrada.” navodi se na veb stranici Boeri studija.

To zvuči kao marketinški orijentisan opis koji bi arhitektonski studio koristio za promociju svog rada, ali u slučaju Bosco Verticale, ove tvrdnje potkrepljuju svedočenja stanovnika koji godinama žive u ove dve “šumske” eko zdrave kule. Ovo jedinstveno stambeno naselje kao i njena vegetacija ima pozitivan efekat na stanovnike na više načina.

“Živim u Bosco Verticale od njegovog otvaranja Ne oseća se kao da živimo usred užurbanog Milana, gde sve ide prilično brzo.“ izjavila je za medije Simona Pizzi stanarka iz jedne od zgrada koje su prekrivene drvećem i zelenilom . Te dodala kako je leti veoma prijatno dok zimi koriste manje grejanja zahvaljujući efektu staklene bašte

Ovaj koncept sigurno nije nov, postoji nekoliko sličnih zgrada, poput Edificio Santalaia, zgrada pokrivena biljkama usred Bogote u Kolumbiji ili stambeni kompleks Qiyi City Forest Garden u Čengduu u Kini. Ali nisu sve priče o uspehu.Na primer, Gradski šumski vrt Qiyi City-iju nedavno je objavio da je njihova “džungla” zaražena komarcima.

Zahvaljujući  “Letećim baštovanima”  specijalizovanom timu alpinista-penjača koji se jednom godišnje spuštaju s krova dve kule, koristeći planinarske tehnike, da bi izvršili orezivanje, rutinsko održavanje ili bilo koju neophodnu zamenu na biljke. Navodnjavanje je centralizovano, s tim da se biljke neprestano nadgledaju digitalnim i automatizovanim

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision