Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Augusta. 2021. Zanimljivosti
Neočekivana kiša na Grenlandu novo upozorenje

Prvi put je zabilježena kiša u oblasti ledene kape Grenlanda, gdje su temperature obično znatno ispod nule na vrhu koji doseže visinu od 3.216 metara. Padavine su jasan znak klimatske krize, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici stanice američke Nacionalne naučne fondacije primijetili su kišu tokom 14. avgusta, ali nijesu imali instrumente za mjerenje, jer su padavine bile neočekivane. Širom Grenlanda je iz oblaka palo približno sedam milijardi tona vode.

Padavine su jasan znak klimatske krize, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici Stanice američke Nacionalne naučne fondacije primijetili su kišu tokom 14. avgusta, ali nijesu imali instrumente za mjerenje, jer su padavine bile neočekivane. Širom Grenlanda je iz oblaka palo približno sedam milijardi tona vode.

Kiša je padala tokom izuzetno toplih tri dana na Grenlandu, kada su temperature mjestimično bile 18 stepeni veće od prosjeka. Kao rezultat toga, topljenje je primijećeno u većem dijelu Grenlanda, na površini oko četiri puta većoj od Velike Britanije.

Nedavni izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama zaključio je da je “nedvosmisleno” da emisije ugljen-dioksida usljed ljudskih aktivnosti griju planetu i izazivaju topljenje leda i podizanja nivoa mora.

Grenland je takođe imao “epizodu” topljenja u julu, čime je 2021. postala jedna od samo četiri godine u prošlom vijeku u kojima je zabilježeno tako rasprostranjeno topljenje ledenih površina.

Ostale godine koje su bile krizne u tom smislu su 1995, 2012, i 2019.

Globalni nivo mora porastao bi za oko šest metara kada bi se sav grenlandski led otopio, iako bi za to bili potrebni vjekovi ili milenijumi. Ali svakako da topljenje sa Grenlanda još od 1994. godine podiže nivo mora i ugrožava svjetske obalne gradove.

Led na Grenlandu se topi brže nego ikad u proteklih 12.000 godina, procijenili su naučnici.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision